Кошрац:  “Бутрекс рибарство” има капацитете за руско тржиште

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да компанија “Бутрекс рибарство” из Требиња има капацитете да пласира производе на руско тржиште.

“С обзиром на то да је Канцеларија за ветеринарство покренула поступак усклађивања ветеринарског сертификата са Руском Федерацијом када је ријеч о риби. Вјерујем да ова компанија, као и бањалучки Тропик, има капацитет да се са производима нађе на руском тржишту”, рекао је Кошарац новинарима у Требињу.

Кошарац је рекао да је ова компанија значајан дио своје пословне орјентације има ка извозу у земље чланице Цефте.

Он каже да је данас разговарано о унапређењу пословног амбијента у Требињу и могућностима даље подршке реалном сектору, те да је са овдашњим привредницима разматрана идеја о оснивању слободне зоне од чега се неће одустати.

Кошарац је навео да је Требиње направило значајан искорак ка реализацији те идеје, те да је сада на Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара да заједно са ресорним министарством из Српске договори још неке неопходне ствари, које ће вјероватно подразумијевати измјене и допуне закона на нивоу БиХ.

“Сви заједно радимо на томе да обезбиједимо квалитетне инвеститоре за слободну зону што би подразумијевало веома значајно запошљавање у Требињу и у Херцеговини што би био додатни импут подршци политици Републике Српске за очување сваког радног мјеста и отварању нових”, рекао је Кошарац.

Он је напоменуо да је на састанку било ријечи и о начинима унапређења туристичке промоције Требиња, те најавио да ће се, уколико епидемија вируса корона дозволи, до краја године у овом граду организује самит туристичких радника.

Власник компаније “Бутрекс рибарство” Вељко Буђен рекао је да ова платформа годишње производи 700 тона рибе, те да их извози у Србију и Црну Гору, те пласира на домаће тржиште.

Буђен је рекао да Република Српска данас мање 3.500 тона рибе него прије 15 година, те указао на неке од проблема у рибарству у Републици Српској, истакавши да је највећи проблем неуређено тржиште БиХ.

“Има доста проблема, неуређено је тржиште БиХ. Произвођачи у Федерацији БиХ (ФБиХ) имају 1.20 КМ подстицаје у пуном износу своје производње и не плаћају концесију. Значи, ко производи 500 тона рибе има 600.000 КМ од ФБиХ”, рекао је Буђен новинарима.

Он је напоменуо да су у Републици Српској подстицаји ограничени на 50.000 КМ. “Ми имамо концесију која је 2,2 одсто од укупног прихода и плаћамо 10 фенинга водног доприноса по килограму произведене рибе”, навео је Буђен.

Он је истакао да компанија “Бутрекс рибарство” на годишњем нивоу плаћа од 120.000 КМ до 140.000 КМ кирије, што је неиздрживо.

Предсједник Привредне коморе регије Требиње Душко Пантовић рекао је новинарима да су подстицаји за рибарство у надлежности Министарства водопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Српске, те да је министар Кошарац понудио да организује састанке са ресорним министром, како би се проблеми које је изнио Буђен превазишли.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је када је ријеч о субвенционисању привредника, градска власт на располагању свим привредницима, па и када је ријеч о рибарству.

“Надам се да ћемо превазићи пандемији и моћи се фокусирати на туризам, привреду и да новац из буџета већински усмјеримо да би предузетници пребазишли све ово и да би остали на ногама”, каже он.

Ћурић се нада да ће у наредном периоду, уз подршку Владе Српске, министарства Српске и на нивоу БиХ, те града Требиња привредници ојачати и своје производе моћи пласирати ван граница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана