Косово укида царине ако БиХ прихвати печате

Тања Шикањић
Косово укида царине ако БиХ прихвати печате

БAЊAЛУКA - Једнострану одлуку о увођењу царина на робу која се из БиХ увози на Косово, а којом се директно крши споразум CEFTA, самопроглашена влада Косова ће укинути ако БиХ призна царинске печате Косова.

Ово је закључено на Специјалном састанку Заједничког одбора CEFTA 2006, којем су у петак у Бриселу присуствовали и представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

- Представници UNMIK/Косово изразили су спремност да укину одлуку која се односи на робу поријеклом из БиХ, уколико БиХ прихвати печате достављене од стране Косова свим потписницама CEFTA споразума, а који су истовјетни изгледу печата који је договорен на билатералним преговорима српских и косовских власти - навели су у министарству.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ прослиједило је јуче информацију о закључцима са састанка Савјету министара БиХ, који би о наведеном питању требало да се изјасни у четвртак.

- Послије тога ће о свему бити упознато и Предсједништво БиХ, у чијој надлежности је вођење спољне политике земље и које ће се изјаснити о прихватању царинских печата - навели су у министарству.

Додали су да су Србија и Косово постигли договор о изгледу царинских печата који ће бити прихваћени и коришћени у билатералној трговини те двије земље, те да је исти печат достављен и БиХ.

- Уколико се Савјет министара БиХ позитивно изјасни о прихватању печата, та одлука биће упућена Предсједништву БиХ и послије тога бисмо обавијестили Косово да је БиХ прихватила њихове царинске печате, након чега би одлука о примјени царина на нашу робу одмах била укинута - истакао је Митхад Салкић, који је у име Министарства спољне трговине присуствовао састанку у Бриселу. 

Самопроглашена влада Косова је 20. јула ове године увела мјеру забране увоза робе из Србије, а за робу која се из БиХ увози на Косово почела примјењивати царинске таксе од десет одсто. Због ове мјере, привредници из БиХ који робу извозе на тржиште Косова до сада су претрпјели милионске губитке. 

Тошић

Директор Сектора за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Момир Тошић истакао је да, с обзиром на то да је Србија прихватила печат Косова, исту одлуку би требало да донесе и БиХ.

- Поздрављамо приједлог да се укину царине на робу која се из БиХ увози на Косово, а која је значајно отежала пословање домаћих извозника - истакао је Тошић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана