Косово уцјењује БиХ

Тања Шикањић
Косово уцјењује БиХ

БAЊAЛУКA - Иако су институције БиХ још прије 20 дана донијеле одлуку о прихватању печата Косова, самопроглашена влада Косова још увијек није укинула царине од десет одсто на робу из БиХ, зато што је допис о прихватању печата Министарства спољне трговине и економских односа БиХ био насловљен на UNMIK.

Ово су јуче потврдили у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ гдје су истакли да, иако су 22. септембра Косову упутили информацију о прихватању печата, домаћи извозници још увијек морају да плаћају царине од десет одсто на робу коју извозе на косовско тржиште.

- У влади UNMIK/Косова за сада неће да донесу одлуку о укидању царина, јер захтијевају да се у информацији коју смо им упутили не наводи UNMIK него влада Косова, што ми нисмо спремни да урадимо јер БиХ није признала независност Косова - истакао је помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Митхад Салкић.

Он је додао да је БиХ испоштовала захтјеве представника Косова, те да је на самопроглашеној влади Косова да испуни своју обавезу, односно укине царине.

Због увођења царинске таксе од десет одсто на робу која се из БиХ извози на косовско тржиште, за посљедња три мјесеца извоз робе из БиХ на Косово је смањен за чак 20 одсто, навели су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је истакао да су губици БиХ због поменуте одлуке милионски и да је сваки дан наплаћивања царина на робу из БиХ за извознике велико оптерећење.

- За протекла три мјесеца, од када је Косово увело царине на робу из БиХ, извоз робе из БиХ на косовско тржиште је смањен за 20 одсто у односу на период прије увођења царина, што је створило губитке од неколико десетина милиона марака - истакао је Хасић.

Он је додао да ће немогућност двију страна да постигну договор око укидања царина бити тема данашњих разговора CEFTA форума, којем ће присуствовати представници земаља потписница CEFTA споразума.   

Губици

У предузећу "Турунпром" из Грачанице које на косовско тржиште извози резану грађу навели су да им је извоз опао за 80 одсто од када су уведене царине на робу из БиХ.

- У јуну смо имали шест извоза резане грађе на Косово, док смо у јулу, када су уведене царине, имали четири извоза, у августу три, а у септембру смо свега два пута извезли робу на Косово јер су царине велике и купцима се не исплати да их плаћају - истакли су у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана