Косово кажњава увознике робе из Србије и БиХ

Драгана Келеч
Косово кажњава увознике робе из Србије и БиХ

БAЊAЛУКA - Косовске институције кажњавајући предузећа која увозе робу из Србије и БиХ на њихову територију крше међународни Споразум о слободној трговини CEFTA, а ова ситуација захтијева реакцију међународне заједнице.

Рекао је ово "Гласу Српске" економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић, коментаришући јучерашње догађаје, када су институције самопроглашеног Косова казниле предузећа која увозе робу из Србије и БиХ, приликом којих је притворено и неколико трговаца код којих су нађени "Галеникини" лијекови.

- Слободна трговина и слободан проток људи су неопходни, због чега међународне институције, које су гарант потписа CEFTA, морају интервенисати, јер се ни у ком случају не може дозволити да буду кажњавана предузећа - истакао је Хасић.

Додао је да власти БиХ морају затражити интервенцију међународне заједнице, због тога што је у петак било неких најава са Косова да би се и за робу из БиХ могао увести ембарго.

- Aко дође до ембарга, могли бисмо да имамо велике губитке, и то је оно чега се прибојавамо - казао је Хасић.

Да је потражња за робом из БиХ смањена на Косову откако је влада самопроглашеног Косова почела да примјењује царине од десет одсто на робу која се увози из БиХ, потврдили су и у неколико предузећа у БиХ, која своје производе извозе на ово тржиште.

- Страхујемо да би се наруџбе са Косова могле драстично смањити због увођења ових царина, или што је још горе да би се могао десити ембарго, када бисмо заиста били у огромним губицима - истичу предузетници.

Трговци на Косову већ осјећају забрану увоза робе из централне Србије.

Драгослав Маринковић из Грачанице каже за РТС да у довољној мјери нема производа, као што су хемијски препарати, прехрамбени производи и сувомеснати производи које је косовска влада забранила још прије двије године.

Дуго нема ни млијека ни млијечних производа из централне Србије, а залихе велетрговаца са српском робом могу да потрају још од двије до три седмице.

Сафет Грџалија, из косовске Привредне коморе, рекао је да у Приштини не постоји мањак робе која је произведена у Србији, али ако се забране примјењују дугорочно сигурно ће бити проблема.

- Сама чињеница да је заплијењена одређена количина лијекова из "Галенике", а људи који су се бавили тим послом су у затвору је доказ да се те мјере јако спроводе - рекао је Грџалија.

Реаговање

Спољнотрговинска комора БиХ и Привредна комора Србије су Секретаријату CEFTA 26. јула упутиле заједничко реаговање на одлуку самопроглашеног Косова да уведе ембарго на робу из Србије и царине од десет одсто на робу из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана