“Космос” у плусу упркос глобалним проблемима

Данијел Бајић
“Космос” у плусу упркос глобалним проблемима

БАЊАЛУКА - Упркос свим потешкоћама и проблемима који прате пословни амбијент и кретања у свјетској економији ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке наставио је тренд позитивног пословања те је прошле године остварио добит у износу од око 200.000 марака.

Директор “Космоса” Душан Вјештица рекао је “Гласу Српске” да је то седма година заредом да пословање завршавају у плусу те ће настојати да ове године постигну још бољи резултат, иако ће, по свему судећи, бити веома изазовна.

Пословни резултат би, истакао је Вјештица, био многи бољи да није било проблема на глобалном нивоу који су отежали пословање у смислу набавке робе и услуга, посебно кад је ријеч о резервним дијеловима у дијелу наоружања и војне опреме.

- Наша вишегодишња пракса је да 40 одсто послова везујемо за намјенску индустрију, а остатак за цивилно тржиште. Уназад неколико година за Аустрију и Њемачку радимо различите металне конструкције, а присутни смо и на домаћем тржишту - казао је Вјештица.  

Додао је да се, упркос свим напорима, ово предузеће никако не може извући из наслијеђеног дуга.

- По доласку сам наслиједио 24,5 милиона марака туђих обавеза. Од укупног износа за ових неколико година успјели смо да сервисирамо око 10,5 милиона КМ и то оних најкритичнијих обавеза које су прве доспјеле - рекао је Вјештица. 

Према његовим ријечима, план реструктуирања овог предузећа траје до 2030. године.

- По неком динамичком плану испуњавамо те обавезе, али то значајно оптерећује редовно пословање. Свједоци смо да многе компаније у овим отежаним условима не могу да сервисирају обавезе у редовном пословању, поред којег ми имамо и финансијски терет - казао је Вјештица.

Влада Српске је, као власник 100 одсто капитала овог предузећа, донијела одлуку да се изврши реструктуирање обавеза фондова Српске и задужила Пореску управу и Инвестиционо-развојну банку (ИРБ) РС.

- Сачинили смо програм финансијског реструктирања и доставили ИРБ-у РС, која би врло брзо требало да изнесе коначно мишљење, на основу којег би Влада РС могла донијети одлуку о претварању обавеза фондова у капитал друштва. То би нам значајно растеретило пословање, финансијску позицију и слично. На тај начин би, између осталог, обавезе према запосленим из претходног периода према Фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС биле у потпуности затворене и радници, који испуњавају услове и желе, би се могли пензионисати - нагласио је Вјештица.

У “Космосу”, истиче он, тренутно ради близу 100 радника, међу којима има и пензионера који су ангажовани на различитим пројектима.

- Што се тиче плата више не касне. Успјели смо чак да радницима у децембру уплатимо и аконтације за текући мјесец, јер смо привели годину крају и наплатили потраживања - казао је Вјештица.

Протести

Душан Вјештица је казао да им тренутно додатну бригу уносе проблеми у Њемачкој, гдје протести пољопривредника данима трају. 

- Са једним њемачким купцем, са којим смо имали скоро милион КМ промета, лани смо договорили наставак сарадње и за ову годину. Међутим, протести у Њемачкој помрсили су наше планове и реализација договорених послова још није отпочела, иако је требало - рекао је Вјештица. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана