“Космос” у плусу 80.000 КМ

Маријана Миљић Бјеловук
“Космос” у плусу 80.000 КМ

БАЊАЛУКА - Ваздухопловни завод “Космос” из Бањалуке прошлу годину завршио је са добити од 80.000 марака, чиме је настављен тренд позитивног пословања пету годину заредом.

Директор “Космоса” Душан Вјештица рекао је “Гласу Српске” да на вријеме сервисирају своје обавезе, као и оне проистекле из плана реструктурирања. Навео је да је добит у пословним приходима у 2021. години износила 200.000 марака.

- Редовно измирујемо своје обавезе, а до сада смо, од 2017. године, од отварања процеса реструктурирања исплатили више од 10 милиона марака на име обавеза. Тај план завршава се 2030. године, а планску динамику пратимо без икаквих потешкоћа - навео је Вјештица.

Он је нагласио да су и све обавезе према радницима који су остварили пензију у “Космосу” исплатили те да су претходних дана на име дуговања за доприносе за пензијско-инвалидско осигурање искеширали око 800.000 КМ.

- Тај новац уплаћен је за 30 бивших радника који су стекли услове за пензију - рекао је Вјештица, који наводи да је тренутно најбитнији уговор који имају са Министарством одбране Србије, чија ће реализација бити настављена ове, али и идуће године.

Вјештица је навео да су двије трећине обавеза из уговора са Србијом испунили те да ће и преостале обавезе на вријеме бити испоштоване.

- Пословање свих привредних субјеката у БиХ и регији, али и свијету, је оптерећено различитим утицајима. Имамо велике осцилације у цијенама репроматеријала, што отежава пословање. Цијене енергената и жељеза скачу из дана у дан, али ми очекујемо да ћемо и ову годину завршити у плусу. То је наше опредјељење и обавеза према оснивачима - казао је Вјештица.

Према његовим ријечима, преговарају и са новим пословним партнерима те су претходних дана добили питања и од фирми из Аустрије и Њемачке за израду различитих металних конструкција.

- Посла имамо, не можемо стићи. Међутим, десе се и затишја када радимо мањим интензитетом - рекао је Вјештица, који наводи да “Космос” има око 100 радника, али и од 15 до 20 спољних сарадника.

Осврнуо се и на примања запослених и навео да су у посљедње вријеме плате радника стално расле.

- Плата нашег специјалисте са средњом стручном спремом је од 1.400 до 1.500 марака. Причамо о оним који су најбољи познаваоци ракетних система - казао је Вјештица.

Пандемија

Душан Вјештица навео да је пандемија вируса корона у протекле двије године оставила велике посљедице на тржиште.

- То се огледало кроз велико одсуство радника те поштовање мјера према купцима и добављачима. Пандемија је генерално знатно нарушила пословне циљеве комплетне привреде - навео је Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана