Космос стао на зелену грану

Жељка Кокот
Космос стао на зелену грану

Бањалука - Предузеће "Космос" из Бањалуке успјешно је превазишла најважније проблеме који су пријетили потпуним заустављањем производње и редовно испуњава уговорене обавезе према партнерима.

Прије годину у овом колективу владала је дубока криза, а и односи међу запосленима су погоршани до те мјере да су се подијелили у двије синдикалне организације. Чланови синдиката који је окупљао већину радника неколико пута су излазили на улице тражећи од управе фирме заостале плате. Послови су били прекинути, а рачун фирме је више од девет мјесеци био у блокади.

Ситуације се годину касније прилично поправила, а то се јуче увјерио и министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић који је посјетио "Космос" и разговарао са управом о пословним плановима.

- Влада је показала одговорност према овом колективу и радницима и у сарадњи са новим менаџментом пронашла рјешења за излазак из кризе. "Космос" ће повратити стару славу, а то је веома важно јер је ријеч о предузећу од посебног значаја за РС - казао је Ђокић наводећи да завршни рачун за прошлу годину још није направљен, али да би приход требао прећи шест милиона КМ.

Ђокић сматра да би основна функција "Космоса" као ремонтног завода могла бити проширена на нове послове за које има капацитете. Подсјетио је да су обављени прелиминарни разговори са страним пословним партнерима и да се ускоро могу очекивати и конкретнији разговори.

- Обављени су разговори са фирмом СКС из Србије, очекујемо долазак делегације Кинеске корпорације за увоз и извоз прецизне механике која се бави продајом наоружања и војне опреме, а требало би успоставити и чвршћу сарадњу са Оружаним снагама БиХ - каже Ђокић и најављује да ће крајем првог квартала са менаџментом "Космоса" разговарати о програму финансијског реструктурисања.

Вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица каже да пословна активност фирме расте из дана у дан и да је оријентисана на освајање нових партнера.

- Очекујем да ћемо у овој години ријешити све проблеме, јер имамо уговорене послове на домаћем и иностраном тржишту. Очекујем да ће "Космос" у овој години остварити 6,5 милиона КМ прихода од уговорених послова - каже Вјештица и додаје да се несметаном динамиком одвија пословање започето прије неколико година на иностраном тржишту.

Радници

"Космос" тренутно запошљава 217 радника, а управа им дугује 16 заосталих плата које би, како је најављено, требало би да буду исплаћене током наредне године. Од доласка новог менаџмента почетком јуна прошле године радницима су исплаћене три и по плате од којих су двије исплаћене у децембру. У менаџменту кажу да би ове године плате требало да буду редовно исплаћиване. Укупна дуговања из радног односа крећу се од 8,5 милиона и девет милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана