Космос се враћа у Африку

Марина Чигоја
Космос се враћа у Африку

Бањалука - Бањалучка фирма "Космос" завршила је одређене послове за "Жељезнице РС" и "Електропривреду РС", а очекује се и потписивање милионског уговора са једним партнером у Африци, рекао је технички директор овог предузећа Грујо Богојевић.

Он је истакао да је директор "Космоса" јуче отишао на потписивање уговора за послове које су добили у Африци.

- То су послови слични онима које смо некада радили за Либију и Египат, а ријеч је о милионској вриједности уговора - казао је Богојевић.

Предсједник Синдикалне организације "Космоса" Михајло Зрнић истакао је да су радници и управа успјели да стабилизују фирму и изразио очекивање да ће бити омогућена исплата преосталих плата, које се радницима дугују из ранијег периода.

- У посљедња четири мјесеца плате су редовне. Када су у питању заостале плате, то смо са новом управом за сада заледили, али када се уговоре још неки послови, настојаћемо да кроз репрограм добијемо тај заостатак. У плану је да се уз редовну, сваки трећи или четврти мјесец, исплате двије плате, тако да се у року од двије године исплати и заостатак - нагласио је Зрнић.

Радници "Космоса" штрајковали су крајем априла због неисплаћених десет плата, а тада су тражили и смјену руководства. Након што су испуњени неки од њихових захтјева, између осталих и онај који се односио на смјену тадашњег директора, радници су прекинули штрајк. Једно од најзначајнијих тржишта овог предузећа било је либијско, које су због рата у тој земљи 2011. морали да напусте.

Пословање

Благојевић је истакао да су у протекла четири мјесеца урадили послове вриједне више од 2,5 милиона КМ, те да су исплатили четири плате од кад је именована нова управа.

- Ријешили смо много проблема за раднике и добављаче. Радницима се дугује десет плата из ранијег периода - нагласио је Богојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана