Космос продаје вишак опреме

Марина Чигоја
Космос продаје вишак опреме

Бањалука - С циљем реализације уговора вриједних око 20 милиона КМ, Влада РС одобрила је бањалучком предузећу "Космос" продају дијела имовине коју је ово предузеће добило кроз расподјелу вишка војне опреме.

Поред тога, "Космос" би могао да добије и кредит Инвестиционо-развојне банке РС вриједан 1,5 милиона КМ.

Влада РС прихватила је јуче информацију о стању у предузећу "Космос" Бањалука и подржала активности менаџмента предузећа усмјерене на обезбјеђење реализације уговора са ино-партнером у вриједности од око 20 милиона КМ.

- Продајом имовине, за коју постоји купац, а која се не може употријебити у производне сврхе, предузеће би обезбиједило неопходна обртна средства за реализацију уговорених послова, те тако створило предуслове за закључење нових уговора и обезбјеђење дугорочнијег стабилног пословања - саопштено је из Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

Директор "Космоса" Славко Петровић рекао је да су за имовину "Космоса" заинтересовани купци из Мађарске и Србије, али да још нису имали никакву конкретну понуду.

- На продају ће бити понуђена стара средства која су била неупотребљива у Министарству одбране БиХ. Ми то сада треба да доведемо у исправно стање како би се могло продати - казао је Петровић.

Он је истакао да "Космос" има уговоре који би требало да буду реализовани са арапским фирмама, али да они треба да буду унапријед финансирани.

- Ради се углавном о пројектима из области енергетике. С обзиром на то да улазимо у нове пројекте, нисмо имали новца да то финансирамо сами, тако да смо добили информацију да ћемо добити одређен кредит који бисмо вратили из реализације ових уговора - казао је Петровић и додао да су они тражили кредит од 1,5 милиона КМ.

Он је истакао да се предузеће мало стабилизовало у односу на прошлу годину и додао да се кашњење плата радницима зауставило.

- Надамо се да ћемо уласком у нове послове успјети то додатно да поправимо - казао је Петровић.

Радници

Предсједник Синдикалне организације "Космоса" Михајло Зрнић рекао је да су од децембра прошле године плате редовне и да се ситуација у предузећу доста поправила.

- Ситуација се стабилизовала, радници су задовољни - казао је Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана