“Космос” на лицитацији нуди милионски вриједне некретнине

nezavisne.com
“Космос” на лицитацији нуди милионски вриједне некретнине

Бањалука - Бањалучки “Космос” тражи купца за пословну зграду и дио земљишта у кругу предузећа по укупној почетној продајној цијени од 4,55 милиона марака.

Лицитација је заказана за 14. август, а пријаве су отворене до 9. августа.

За учешће у поступку лицитације понуђачи су дужни уплатити кауцију у висини од 50.000 марака на рачун предузећа.

“Разлог за продају се налази у плану реструктурирања предузећа, према којем се морамо ријешити дијела неперспективне имовине, што и чинимо. Новцем од продаје ће бити намирене пореске обавезе према држави”, казао је за “Независне” Душан Вјештица, директор “Космоса”.

Иначе, дио неперспективне имовине је продат у ранијем периоду. Вјештица каже како се земљиште продаје у складу с парцелизацијом с обзиром на то да је “Космос” био једна катастарска честица.

Према његовим ријечима, реструктурирање се врши у складу с планом, док у пословању овог предузећа нема већих проблема.

“Посла имамо стандардно. Машински дио послује с Европском унијом, тачније Њемачком и Аустријом, а дио ракетног програма се односи на Србију. Трећи сегмент нашег пословања је енергетика и она се односи углавном на локално тржиште”, каже Вјештица.

Подсјећамо, ово предузеће које је некада било гигант у намјенској индустрији у задњем кварталу 2016. године ушло је у процес финансијског реструктурирања, гдје је с повјериоцима који су потраживали преко 20 милиона марака постигло споразум о начину намирења и тако избјегло стечај.

Годину дана касније, након 11 година у низу, су позитивно пословали и остварили добит од 2,5 милиона марака. Прошле године добит је износила око 1,2 милиона КМ.

Те 2018. године у Министарству одбране и Војсци Србије пронашли су стратешког партнера за кога ремонтују и оправљају, чиме су себи на дужи период обезбиједили сигуран извор прихода.

Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, каже да предузеће редовно исплаћује бруто плате, али да постоји проблем код исплате заосталих дуговања из претходног периода, за које се “Космос” обавезао да ће их измирити у 36 мјесечних рата.

Због тога, додаје он, поједини радници подносе захтјев за извршење и пријете блокадом рачуна.

“Става сам да то никако не би требало радити”, казао је Пеулић.

Иначе, како “Независне” сазнају, у току су преговори Владе РС и менаџмента предузећа о кредитном задужењу којим би се овај проблем коначно затворио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана