Космос креће на пут опоравка

Маријана Миљић
Космос креће на пут опоравка

Бањалука - Повјериоци "Космоса" дали су јуче пуну подршку плану реструктурирања тог предузећа, који представља добру шансу за опоравак некадашњег бањалучког гиганта.

Планом реструктурирања дефинисан је начин намирења потраживања 256 повјерилаца, која износе 21,57 милиона КМ.

Директор "Космоса" Душан Вјештица навео је да је изгласавањем плана реструктурирања подржан пут за потпуни опоравак предузећа.

- Учинићемо све да предузеће стане на ноге и да буде испоштовано све што је наведено у планском документу - навео је Вјештица.

Повјереник у "Космосу" Горан Радивојац је рекао да су сви присутни повјериоци гласали за план реструктурирања и да је био само један неважећи листић.

- Суд сада треба да доносе рјешење да је у "Космосу" завршен процес реструктурирања и да обавеже управу да се држи рокова и планова измирење обавеза који су наведени у плану реструктурирања - навео је Радивојац.

Он је оцијенио да је план реструктурирања спроводив ако "Космос" настави да ради овим темпом и обезбиједи додатни посао на домаћем и иностраном тржишту.

- "Космос" ће на основу садашњег обима посла наставити редовно да измирује текуће и обавезе које доспијевају у ратама. Управа предузећа се већ бори да уговори нове послове - нагласио је Радивојац.

План финансијског и оперативног реструктурирања "Космоса" прате и листа повјерилаца и рокови исплате дуговања. На разлучне повјериоце отпада 16,01 милион марака, а највећи дуг у тој категорији "Космос" има према Пореској управи РС - 10,43 милиона. Фонд за пензијско и инвалидско осигурање потражује 5,21 милион, Инвестиционо-развојна банка 273.120 марака, а Гарантни фонд РС 32.670 марака.

"Космос" дугује добављачима 1,50 милиона марака, а највише новца потражују град Бањалука, који је испоставио рачун на 544.873 и "Електрокрајина", чија потраживања износе 314.923 марке. Преостала 4,23 милиона КМ дуга односе се на раднике.

Предвиђено је да измирење обавеза у ратама почне од јануара идуће године, а први у реду су Гарантни фонд и Инвестиционо-развојна банка. Исплата обавеза према Пореској управи почеће од 2020, а у плану је да Фонду ПИО прве три године буду уплаћивани доприноси да би радници могли отићи у пензију, а након тога би почело измиривање остатка дуга у оквиру уплата Пореској управи. Дуг према добављачима требало би да почне да се топи од марта 2017. године, а измирење обавеза према радницима планирано је од јуна 2017. у 36 мјесечних рата.

Руководство "Космоса", који је у државном власништву, донијело је у договору са Владом РС средином јуна одлуку о уласку у процес реструктурирања. "Космос" је имао рок од осам мјесеци да изради план реструктурирања и за њега обезбиједи подршку повјерилаца. Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључивање споразума са повјериоцима о начину намирења њихових потраживања да би фирма избјегла стечај и постала ликвидна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана