Космос креће ка луци спаса

Жељка Кокот
Космос креће ка луци спаса

Бањалука - Предузеће "Космос" из Бањалуке ушло је у процес реструктурирања кроз који би некадашњи гигант намјенске индустрије требало да постигне договор са повјериоцима како би избјегао одлазак у стечај.

Дугови према радницима и повјериоцима гурнули су "Космос" у велике проблеме који су кулминирали штрајковима и тужбама радника којим су блокирали рачун предузећа, а тиме и његово нормално функционисање. Руководство овог предузећа у државном власништву, у договору са Владом РС, донијело је средином јуна одлуку о уласку у процес реструктурирања које претходи покретању стечајног поступка. Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључивање споразума са повјериоцима о начину намирења њихових потраживања како би фирма избјегла стечај и постала ликвидна. "Космосу" ће ово бити прва и посљедња прилика за превазилажење проблема, а уколико након осам мјесеци, колико максимално може трајати процес реструктурирања, не ријеше нагомилане проблеме, слиједи стечај.

Вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица очекује да ће данас бити деблокиран рачун фирме чиме ће бити стечени предуслови за реализацију уговорених и уговарање нових послова.

- Наши партнери су чекали да започне процес реструктурирања јер нико не жели да сарађује са фирмом чији се рачун налази у блокади. Тренутно радимо за фирму "Бимал", имамо уговорен ремонт за Рафинерију нафте Брод, завршили смо посао за "Хемофарм" и за клијента из Травника. Данас нам стиже делегација Министарства одбране Србије и надамо се да ћемо уговорити посао везан за ремонт радарских система за Војску Србије. Потписали смо уговор са фирмом из Граца, а први дио уговора који је везан за израду компоненти за ауто-индустрију је реализован - каже Вјештица и додаје да је фирма покренула обилазак домаћих клијената у цивилном сектору како би склопила што више послова.

Суд је за повјереника "Космоса" именовао економисту Горана Радивојца који каже да је уласком у круг фирме затекао здраву радну атмосферу која улива наду да фирма може опстати.

- Тренутно покушавамо утврдити да ли фирма редовним пословањем може измиривати доспјеле обавезе. Руководство фирме је сачинило план реструктурирања о коме ће се изјашњавати повјериоци који имају прилику да кроје судбину "Космоса". На рочишту ћу покушати сугерисати да план који је сачињен буде у потпуности или уз мање измјене прихваћен - каже Радивојац и додаје да је његов задатак да прати пословање, испита материјално и финансијско стање фирме и да о свему информише суд, повјериоце и дужника како би имали увид у економско и финансијско стање у фирми прије доношења одлуке о закључењу споразума.

Повјериоци који се налазе у вишем исплатном реду су Пореска управа РС и радници који могу потраживати 12 посљедњих зарада и исплате доприноса. У општем исплатном реду се налазе потраживања Инвестиционо-развојне банке РС, комерцијалних банака, заостале плате радника и осталих повјерилаца и она ће бити накнадно намиривана.

- Вјерујем да би рочиште на којем ће се повјериоци изјашњавати о плану реструктурирања могло бити одржано до краја године и тада ће бити познато да ли се "Космос" налази на добром путу - каже Радивојац и додаје да радници за вријеме трајања реструктурирања имају право на минимални износ плате који је одређен законом.

Испитно рочиште

Окружни привредни суд у Бањалуци је разлучним и излучним повјериоцима дао рок од 30 дана за пријаву потраживања са доказима који потврђују њихову основаност, а позвани су и дужници да све обавезе према фирми испуне без одгађања.

Прво испитно рочиште на коме ће бити размотрена оправданост потраживања заказано је за 27. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана