Космос брише губитак и дугове

Жељка Кокот
Космос брише губитак и дугове

Бањалука - Руководство бањалучког "Космоса" и представници Владе РС постигли су договор о реструктурирању фирме, а суштина је у покривању губитка на терет капитала, претварању обавеза према држави у капитал, док ће дуговања радницима бити репрограмирана на 42 мјесеца.

Процес реструктурирања би требало да траје три године, а коначан став биће донесен у четвртак на сједници Владе. Припреме за реструктурирање ове фирме која је годинама гомилала дугове почеле су прије два мјесеца, а вршилац дужности директора "Космоса" Душан Вјештица открива шта би могао донијети тај процес.

- Губитак фирме биће покривен на терет капитала што уједно представља и услов за почетак реструктурирања. Пореске и обавезе према фондовима бити конвертоване у капитал, док ће обавезе према повјериоцима кроз програм реструктурирања бити умањене за десет одсто - каже Вјештица.

Обавезе према радницима из ранијег периода биће измирене кроз репрограм тако што ће у наредна 42 мјесеца, од чега се 36 мјесеци односи на период исплате, а шест на грејс период, уз редовна мјесечна примања добијати дио заостатака.

- Планирана је и систематизација радних мјеста која ће бити фокусирана на успостављање бољег односа између производних и административних радника - каже Вјештица.

Главни циљ процеса реструктурирања је активирање рачуна фирме који се налази у вишемјесечној блокади због тужби радника који су судским путем покушали да наплате потраживања.

- Суд ће одблокирати рачун чиме ће средства која се тамо налазе бити оперативна, а користиће се сходно плану измирења обавеза према држави, добављачима и радницима - каже Вјештица.

Представници синдиката "Космоса" упутили су јуче Влади РС захтјев да до краја мјесеца покрене реструктурирање фирме или ће они у противном иницирати стечајни поступак. Предсједник Синдикалне организације "Космоса" Михајло Зрнић каже да су радници спремни да покрену стечајни поступак, за који су испуњени сви законски услови, јер не желе да унедоглед раде без плате.

- Плашимо се да ће након још неколико мјесеци будућност фирме бити доведена у питање - каже Зрнић и наглашава да фирма радницима дугује 25 плата и да им је посљедњи пут новац легао на рачун у децембру прошле године.

Вјештица каже да су оба синдиката која дјелују у предузећу упућена у детаље плана финансијског реструктурирања.

- Разговарао сам са радницима и објаснио им да њихово понашање може бити контрапродуктивно - каже Вјештица наводећи да су склопили уговоре са једном египатском фирмом и Министарством одбране Србије за ремонт ракетних система и да би ускоро требало да почну са тим пословима.

Министарство

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС кажу да је Влада 20. маја дала сагласност на одлуку Надзорног одбора "Космоса" о спровођењу процеса реструктурирања.

- Да би процес започео неопходно је да фирма сачини план финансијског и оперативног реструктурирања, а управа фирме нам је потврдила да је тај процес при крају - кажу у Министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана