Космос близу уговора за ремонт ракетних система

Данијела Стоканић
Космос близу уговора за ремонт ракетних система

Бањалука - Кинеска компанија која се бави прометом наоружања и војне опреме заинтересована је за успостављање сарадње са бањалучким Ваздухопловно-ремонтним заводом "Космос" у области унапређења ракетних система.

Ријеч је о компанији која је постигла значајне успјехе у модернизацији ракетних система руске производње. У "Космосу" кажу да би успостављање сарадње био велики успјех и да би захваљујући том партнерству закорачили ка свјетлијој будућности.

- Кинеска компанија нам се јавила након посјете Кини предсједника РС Милорада Додика. Послали смо им листу референци и представили шта смо до сада радили и какве су наше могућности. Одговорили су нам да их наше референце задовољавају и сада чекамо њихов конкретан приједлог - рекао је директор "Космоса" Душан Вјештица.

Будућа сарадња "Космоса" и кинеске компаније могла би се одвијати у два правца.

- Један од њих је заједнички проналазак купаца и тржишта, а други се директно тиче техничке изведбе, односно производње и других послова. Као једно од тржишта понудили смо земље са којима смо ми до сада сарађивали. Због тога ћемо посјетити наше досадашње купце и понудити им ове нове технологије - навео је Вјештица.

Кинеска компанија се посебно специјализовала за унапређивање балистичких ракета обезбјеђујући им већи домет.

- То би и ми требало да радимо, јер је наша основна дјелатност ремонт ракетних и радарских система. У томе имамо дугогодишње искуство, а уколико дође до пословне сарадње, радићемо на основу њихове лиценце. За овај посао имамо велике шансе и он би представљао препород за наше предузеће, јер ћемо имати дугорочно обезбијеђено тржиште и значајан обим посла - казао је Вјештица, наводећи да је сарадња са компанијама из великих земаља најбољи пут за опоравак "Космоса" и развој намјенске индустрије РС.

"Космос" је донедавно био потресан штрајковима, а доласком нове управе, на којем су инсистирали радници, ситуација се стабилизовала. Вјештица каже да су превазишли много старих проблема, укључујући и повратак на многа изгубљена тржишта и покретање значајне производње.

- Највећи терет у овом тренутку су потраживања запослених из претходног петогодишњег периода. С тим се још боримо и надамо се да ћемо уз разумијевање радника добити и ту битку - рекао је Вјештица.

Сужена сарадња

Кинеска компанија првобитно је била заинтересована и за производњу компоненти за електричне аутомобиле и у области обновљивих извора енергије.

- Када смо послали писмо намјере са нашим референцама они су, међутим, фокус ставили на наоружање и војну опрему - истакао је Душан Вјештица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана