Кошарац у четвртак предлаже увођење прелевмана за месо из ЕУ

Срна
Кошарац у четвртак предлаже увођење прелевмана за месо из ЕУ

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац предложиће Савјету да на сједници у четвртак, 25. марта, размотри одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на двије године.

Он је најавио да ће данас упутити ургенцију Колегијуму Савјета министара да ову тачку уврсти у дневни ред предстојеће сједнице, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

„Добили смо мишљења свих надлежних институција, изузев једне. Без обзира на недостајуће мишљење и очигледне опструкције, предложићу колегама да размотримо увођење заштитних мјера. Потреба појединих институција да одуговлаче процедуре нама не даје за право да останемо нијеми на оправдане захтјеве наших пољопривредника. Стога ћу предложити Савјету министара да гласамо за увођење прелевмана и царинских стопа, цијенећи потребу да хитно реагујемо и заштитимо домаћу производњу", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, испуњени су услови за увођење предложених заштитних мјера, с обзиром на чињеницу да су примарни произвођачи из Републике Српске и Федерације БиХ додатно угрожени посљедицама пандемије вируса корона и нелојалном конкуренцијом извана.

„Очекујем да ће Савјет министара подржати предложене мјере с циљем заштите домаће производње. То је опредјељење и самог предсједавајућег Зорана Тегелтије, који је подржао све досадашње напоре на увођењу прелевмана и царинских стопа. Ово је најбоља мјера којом ћемо заштитити наше произвођаче, те им омогући наставак и развој производње. Због тога позивам колеге да подрже ову одлуку, за коју ћу и сам гласати", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да, паралелно с тим, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара наставља са започетим консултацијама са Европском комисијом о предложеним мјерама, у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана