Кошарац: Приоритет заштита домаће производње

Срна
Кошарац: Приоритет заштита домаће производње

ЛAКТAШИ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Лакташима да је приоритет заштита домаће производње, али да Федерација БиХ /ФБиХ/ још није донијела одлуку о интервентом откупу производа, за разлику од Републике Српске.

"Привржени смо заштити домаће прозводње, а мјере Владе Српске које се односе на откуп товне јунади и свиња дају ефекат. Позвао сам примарне прерађиваче у Српској и ФБиХ, као и месопрерађивачке капацитете да откупе домаћу производњу, јер постоје вишкови", рекао је новинарима Кошарац, након што је посјетио Месну индустрију "Тулумовић".

Он је истакао да је ова компанија откупила домаћу производњу, што је одговоран приступ.

"Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара покренуло је поступак даљег наставка извоза меса у Турску и предстојећи понедјељак очекујем да робу почнемо извозити. Обавеза је и да покушамо отворити нова трžишта, а наредних дана јавност ће бити информисана о чему се ради", рекао је Кошарац.

Савјетник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирослав Бојић нагласио је да мјере Владе Српске које се односе на интервентни откуп тржишних вишкова товних јунади и свиња дају резултат, за шта је издвојено три милиона КМ.

"У овој месној индустрији имамо више од 200 откупљених товних јунади које су од наших домаћина. Ових дана ћемо у Министарству пољопривреде сагледати ситуацију, односно колико је откупљено товних јунади и свиња у Српској како би мјере биле у потпуности спроведене у предвиђеном року", рекао је Бојић.

Замјеник директора Месне индустрије "Тулумовић" Јована Тулумовић рекла је да је ова индустрија, од одобрених 1.000 јунади за интервенти откуп, до сада узела 220, и да ће посао бити успјешно завршен до краја откупа.

Прерађивачи морају да плате произвођачу товне јунади минимално 3,80 КМ по килограму, а добијају назад 70 фенинга по килограму, што је премија Министарства.

Када је ријеч о товним свињама, минимална откупна загрантована цијена за произвођаче је 2,80 КМ, а подстицај је 60 фенинга.

Након Лакташа, Кошарац ће данас посјетити Брчко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана