Кошарац посјетио Луку Плоче: Циљ јачање извоза из БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац посјетио је Луку Плоче у Хрватској, гдје му је руководство представило складишне и транспортне капацитете за привреднике из БиХ.

Током јучерашње посјете, разговарано је и о потенцијалима и услугама које Лука Плоче може пружити извозно оријентисаним компанијама из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Говорећи о заштити домаће производње, Кошарац указао је на значај отварања нових тржишта за пласман домаћих производа, при чему је сарадња са регионалним лукама од изузетног значаја.

"Наше опредјељење је да привредницима из Републике Српске и ФБиХ омогућимо избор, како би своје производе могли извозити користећи капацитете и услуге регионалних лука, попут Луке Плоче и Луке Бар. Због тога сам од Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ затражио да у што краћем року достави списак домаћих привредних субјеката из различитих индустријских грана, који су заинтересовани за пословање са Луком Плоче, како бисмо у наредном периоду могли конкретизовати ту сарадњу", поручио је Кошарац.

Он је најавио да ће о овој теми разговарати и са званичницима Црне Горе, након формирања новог сазива Владе.

Будући да је у Требињу планирано формирање слободне економске зоне, на јучерашњем радном састанку разговарано је и о предностима локација ослобођених од царинских и пореских издвајања.

Саговорници су констатовали да позитивне праксе и знања представника Луке Плоче могу у значајној мјери допринијети ефикасној реализацији планираних активности на изградњи слободне економске зоне у Требињу.

У том контексту, Кошарац је најавио да ће посредовати у што скоријој организацији узвратне посјете делегације Луке Плоче Требињу, с циљем размјене искустава.

Након радног састанка уприличен је обилазак Луке Плоче, током којег су гости упознати о лучкој инфраструктури, капацитетима и услугама.

Кошарац је посјетио Луку Плоче у пратњи градоначелника Требиња Мирка Ћурића и предсједника СТК БиХ Вјекослава Вуковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана