Кошарац: Одлука о забрани извоза обловине остаје на снази до 31. јула

Срна
Кошарац: Одлука о забрани извоза обловине остаје на снази до 31. јула

САРАЈЕВО - Забрана извоза обловине из БиХ остаје на снази до 31. јула, изјавио је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и захвалио колегама који су подржали ту одлуку.

Кошарац је навео да је ово једна од значајних одлука које је данас донио Савјет министара јер је ријеч о мјери која је дала ефекте.

"Министарство спољне трговине и економских односа је у сарадњи са ентитетским министарствима доставила информацију о ефектима. Захваљујем колегама који су подржали да ова одлука буде на снази до 31. јула", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је додао да ова одлука Савјета министара има потпуну подршку пословне заједнице како Федерације БиХ /ФБиХ/ тако и Републике Српске, појаснивши да захваљујући тој мјери обловина остаје и тиме се обезбјеђују додатни приходи, те побољшава спољнотрговински биланс са земљама у региону.

Кад је ријеч о другим питањима, Кошарац је рекао да су све одлуке које је донио било који високи представник, као и оне од којих су проистекле одређене институције, нанијеле штету свима у БиХ.

"Сматрам да ће снага Савјета министара и ове политичке структуре бити управо у анализи ефеката одлука које је наметнуо високи представник. Основна наша политичка матрица треба да буде у том правцу да извришимо анализу и оно што је ентитетима одузето буде и враћено", навео је Кошарац.

Он је напоменуо да ће у том правцу у будућем периоду инсистирати на одређеним политичким рјешењима.

"Ако кажемо да је високи предствник наметнуо Суд и Тужилаштво БиХ и Високи судски и тужилачки савјет, довољно говори какав је наш став из Републике Српске да све што је наметнто није дало рјешење. Сматрамо да судије и тужиоци треба да одговарају нашим институцијама. То је наш полтички став", рекао је Кошарац.

Он је навео да ће коначну одлуку о Закону о Високом и судском тужилачком савјету донијети Парламентарна скупштина БиХ, наводећи да министри из Републике Српске нису жељели да буду ти који ће осујетити пропулзивност доношења одлука.

"То значи дјеловање министара из Репубике Српске да се оно што смо утврдили као одређене проблеме артикулише у Закон о ВСТС. Позваћемо наше посланичке групе да са представницима институцијама водимо анализу и да се реферишемо кроз коначно одлучивање у парламенту БиХ", појаснио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана