Кошарац: Очекујем ускоро отварање кинеског и руског тржишта за млијечне производе

Срна
Foto: Архива

ДОБОЈ- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да очекује ускоро отварање кинеског и руског тржишта за млијеко и млијечне производе из БиХ, будући да су у протеклом периоду интензивиране активности на овом процесу, након вишегодишњег застоја.

Кошарац је рекао новинарима да, осим тржишта земаља чланица ЦЕФТ-е и ЕУ, за БиХ постоје и многа друга интересантна тржишта за извоз млијека.

"У том контексту сам покренуо активности на усаглашавању ветеринарских сертификата за извоз млијека у Руску Федерацију и у Кину. Кроз свеобухватне анализе и политике надлежних ентитетских тијела сигурно ћемо радити на томе да за произвођаче млијека из Републике Српске и ФБиХ обезбиједимо нова тржишта", изјавио је Кошарац.

Он је рекао да о томе постоје већ неке најаве о којима се говори у медијима. Кошарац је навео да разумије осјетљивост цјелокупне производње, али и политика у БиХ када је ријеч о извозу млијека.

"За нас су Руска Федерација и Кина нека од атрактивних тржишта. Једна испорука млијечних производа из херцеговачке компаније 'Пађени' је већ отишла у Малезију и Уједињене Арапске Емирате, тако да разумијем потребу да отворимо нова тржишта", изјавио је Кошарац.

Он је навео да је са ентитетским институцијама разговарано и о процесу сушења млијека и продаје млијека у праху.

"Наравно, свака земља има своје стандарде. Цијенимо да стандарди ЕУ могу да се примјењују, но ипак треба рећи да је то властита одлука тих земаља када су у питању Руска Федерација и Кина", изјавио је Кошарац.

Он очекује да надлежни органи ових земаља у што скорије вријеме дођу у Републику Српску и Федерацију БиХ. Кошарац је подсјетио да је још прошле године била планирана посјета руске стране, која је отказана због пандемије вируса корона.

Он је током данашње посјете пољопривредном газдинству Жељка Херцега у добојском насељу Буковица Мала рекао да је импресиониран оптимизмом које Херцег има према Градској управи, као и институцијама Републике Српске, које на адекватан начин одговарају овим изазовима.

Кошарац је задовољан и опредјељењем "Млијекопродукта" из Козарске Дубице, компаније која је препозната у спољнотрговинском промету млијека, да откупљује млијеко са овог подручја.

Данашњој посјети пољопривредном газдинству присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, као и градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана