Кошарац, Коч: У извоз меса морају бити укључене и компаније из Српске

Срна
Кошарац, Коч: У извоз меса морају бити укључене и компаније из Српске

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац нагласио је током данашњег разговора са амбасадором Турске у БиХ Халдуном Кочом да у процес извоза меса у Турску морају бити укључене и компаније из Републике Српске.

Говорећи о наставку извоза говеђег меса из БиХ у Турску, Кошарац је информисао Коча о усаглашеном ставу са надлежним ентитетским министрима о неопходности једнаког третмана компанија из Републике Српске и Федерације БиХ (ФБиХ) које су сетрификоване од надлежних инспекцијских органа БиХ и Турске.

Кошарац је нагласио да је неприхватљива досадашња пракса једностраног позиционирања компанија из ФБиХ, те да у процес извоза меса у Турску морају бити укључене и компаније из Републике Српске, будући да за то постоји капацитет и потреба усљед остварених вишкова примарне производње.

Он је истакао да компаније из цијеле БиХ, које су сертификоване за извоз меса у Турску, морају откупљивати домаћу производњу, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

"Свјесни смо чињенице да је због умањеног унутрашњег конзума извоза меса повећана акумулација домаће производње. Због тога сам затражио од амбасадора Коча да се отворена квота од 3.000 тона повећа минимално за додатних 2.000 тона за 2020. годину, чиме би остворена квота била 5.000 тона. Тиме бисмо обезбиједили већу робну размјену, као и откуп домаће производње", поручио је Кошарац.

Кошарац и Коч разговарали су у Сарајеву о сарадњи у области трговине, извозу меса из БиХ у Турску и другим актуелним питањима, а на састанаку је заједнички изражено задовољство због добрих билатералних односа двије земље, те наглашена спремност за унапређење сарадње у области трговине.

Кошарац и Коч усагласили су да, након поновног покретања редовних авио-линија између БиХ и Турске, Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара буде домаћин радног састанка представника Амбасаде Турске у БиХ, надлежних ентитетских министарстава и представника сертификованих компаније за извоз меса из БиХ у Турску, како би се постигао финални договор и унаприједио овај процес.

На данашњем састанку било је ријечи и о организацији билатералног комитета за трговину између БиХ и Турске.

С тим у вези оријентационо је договорено да састанак буде одржан половином јула у Турској, те истакнуто да ће то бити прилика за развогор о евентуалним отвореним питањима у области трговине између двије земље.

Када је ријеч о организацији трилатералног комитета БиХ - Србија - Турска, саговорници су констатовали да ће он бити пролонгиран до окончања избора у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана