Кошарац: Извоз пилећег меса у ЕУ није обустављен, нити угрожен

Срна
Кошарац: Извоз пилећег меса у ЕУ није обустављен, нити угрожен

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да извоз меса перади, производа од меса перади и јаја за прераду из БиХ у ЕУ није обустављен, нити угрожен.

- Поједине структуре су у протеклом периоду износиле различите дезинформације и спекулације о забрани извоза пилећег меса и индустријских јаја на европско тржиште, између осталог, помињући могућност да ће БиХ 31. марта остати без дозвола за извоз у ЕУ. Забране извоза неће бити, тако да домаћи перадари настављају неометан пласман својих производа на тржиште ЕУ - рекао је Кошарац.

Он је навео да је једна од обавеза БиХ када је ријеч о извозу меса перади и производа меса перади на европско тржиште спровођење тестирања на одређене заразне болести, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Потешкоће су се појавиле због неспроводиве и неадекватне одлуке из 2005. године о одређивању референтних лабораторија у БиХ, које су требале извршити ова тестирања. Та одлука није у складу са стандардима ЕУ. Нажалост, претходна структура Министарства у потпуности је занемарила проблем, што је потпуно недопустиво и неприхватљиво - рекао је Кошарац.

 Он је истакао да се, по преузимању министарског мандата, активно посветио рјешавању овог наслијеђеног проблема, што је резултирало позитивним исходом за домаћи перадарски сектор.

- Цијенећи потребе наших извозно оријентисаних перадара, континуирано смо сарађивали са Делегацијом ЕУ у БиХ, Европском комисијом и надлежном европском лабораторијом у Венецији, те на крају дошли до ад хок рјешења, које обезбјеђује наставак неометаног извоза пилећег меса у ЕУ - нагласио је Кошарац.

Он је истакао да ће Министарство у сарадњи са надлежним институцијама у наредном периоду радити на системском рјешењу питања референтних лабораторија, које ће доставити Савјету министара на усвајање.

- Опредијељени смо да креирамо политике које ће значити отварање нових тржишта за домаће произвођаче, што је једна од мјера за заштиту домаће производње. При томе, велику пажњу посвећујемо ЕУ, која је и даље наш главни спољнотрговински партнер. Због тога је важно да наставимо неометан извоз пилетине и јаја за прераду, те да омогућимо пласман конзумних јаја и црвеног меса на европско тржиште -  рекао је Кошарац. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана