Кошарац и Петричевић: Слободне зоне развојна шанса за домаћу привреду

Срна
Кошарац и Петричевић: Слободне зоне развојна шанса за домаћу привреду

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је у разговору са министром привреде и предузетништва Републике Српске Вјекославом Петричевићем да су слободне зоне развојна шанса за домаћу привреду и покретач укупног економског развоја.

Кошарац је са Петричевићем разговарао данас путем видеолинка о успостављању и функционисању слободних зона, чије ће ефикасно пословање допринијети побољшању пословног окружења и повећању конкурентности.

Кошарац је информисао Петричевића о разговорима које је имао са страним инвеститорима о потенцијалним локацијама за оснивање слободних зона, при чему је нагласио да у том контексту својим потенцијалима предњаче Источно Сарајево, Требиње, Рудо, Бијељина и Градишка.

- Слободне зоне су развојна шанса за нашу привреду и покретач укупног економског развоја. Њихово оснивање значиће нове инвестиције, нова радна мјеста, те повећан обим спољнотрговинске размјене. Због тога смо потпуно опредијељени да убрзамо активности на формирању слободних зона, да бисмо олакшали пословање пословној заједници, а посебно извозно оријентисаним компанијама - истакао је Кошарац.

Саговорници су оцијенили да у Републици Српској постоји заинтересованост локалних заједница и привредних субјеката за формирање слободних зона, због чега је неопходно активно кренути у реализацију овог циља, саопштено је Министарства спољне трговине и економских односа.

Петричевић је представио искуства сусједних држава у функционисању слободних зона. Посебно је указао на примјер Србије, гдје су слободне зоне у Пироту, Суботици, Прибоју, те Ужицу међу најразвијенијим у Европи.

На састанку су поздрављени напори институција Републике Српске на усвајању и примјени новог Закона о слободним зонама, којим су прецизније дефинисане одредбе и процедуре оснивања и праћења рада ових зона.

Наглашено је да легислативна рјешења на свим нивоима власти у БиХ морају дати допринос развоју слободних зона, те да су неопходни заједнички напори Министарства спољне трговине и економских односа, Управе за индиректно опорезивање БиХ и ресорних ентитетских министарстава на усклађивању законских аката који регулишу ову област.

- Конкретно, у наредном периоду морамо доћи до измјена и допуна аката да бисмо увели нове мјере када су у питању слободне зоне. То се првенствено односи на ослобађање од плаћања ПДВ-а на енергенте попут гаса, воде, струје и других компонената које улазе као основа за производни процес - рекао је Кошарац.

Он је истакао да су искуства сусједних земаља, посебно Србије, показала да ослобађање плаћања ПДВ-а на енергенте у великој мјери доприноси ефикаснијем функционисању слободних зона.

-Због тога ћемо радити на усаглашавању рјешења која ће инвеститорима, осим постојећих олакшица и погодности, омогућити да буду ослобођени од плаћања ПДВ-а на поменута добра - нагласио је Кошарац.

Кошарац и Петричевић усагласили су да организују заједничке периодичне састанке у циљу праћења динамике планираних активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана