Корона убрзала раст животних осигурања

Милијана Латиновић
Корона убрзала раст животних осигурања

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона у Српској убрзала је раст животних осигурања, што потврђује податак да је обрачуната премија по основу тих полиса лани била већа за 16,7 одсто у односу на годину раније.

Према подацима Агенције за осигурање РС, укупно обрачуната премија на тржишту осигурања Републике Српске у прошлој години, која укључује премију друштава за осигурање из Српске и филијала друштава за осигурање из ФБиХ обрачунату у Српској, износила је 258,1 милион марака и била је већа у односу на годину раније за 8,3 одсто.

- Од укупно обрачунате премије на премију неживотних осигурања односило се 204,8 милиона марака или 79,4 одсто, док је обрачуната премија животних осигурања износила 53,3 милиона или 20,6 одсто. У односу на 2020. годину обрачуната премија неживотних осигурања већа је за 6,3 одсто, а премија животних осигурања за 16,7 процената - навели су за “Глас Српске” у Агенцији за осигурање РС.

Истакли су и да су осигуравајућа друштва са сједиштем у Српској на крају прошле године остварила нето добит од 30,4 милиона марака.

Појашњавају да је 12 друштава остварило нето добитак у износу од 33,1 милион марака, док су два друштва исказала губитак од 2,7 милиона КМ.

Коментаришући остварене резултате осигуравача са сједиштем у Српској, предсједник Скупштине удружења друштава за осигурање РС Бојан Поповић рекао је за “Глас Српске” да је на почетку прошле године било тешко и претпоставити на какве ће потешкоће осигуравајућа друштва наилазити  у свом пословању.

- Дошло је до постепеног опоравка и раста појединих врста осигурања. За разлику од неких претходних година, много више су расла животна него неживотна осигурања, јер су људи у јеку пандемије вируса корона много више тежили да заштите своје животе, па тек онда имовину - истакао је Поповић. Он је додао да сличне трендове очекује и у овој години, с обзиром на постепени опоравак тржишта.

Подсјетио је да је годинама осигурање од ауто-одговорности биљежило раст и доминирало међу неживотним осигурањима.

- У пандемији је кретање било ограничено, па је и штете било мање - рекао је Поповић.

Земљотрес

Бојан Поповић је рекао да је у Републици Српској осигурано тек четири одсто стамбених објеката.

- Проценат осигурања објеката од земљотреса креће се око један одсто. Тражња за тим полисама јави се периодично, углавном након неког снажнијег земљотреса - казао је Поповић.

Десетак осигуравајућих друштава у Српској нуди и полису осигурања од земљотреса уз остале имовинске ризике који се појављују у њиховом портфељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана