Корона погурала кућне бизнисе

Јана Кезић
Корона погурала кућне бизнисе

БАЊАЛУКА - Бизниси у кућној радиности вјештих жена широм Српске нагло су процвјетали, што оне приписују пандемији вируса корона, али и богатом маркетингу путем друштвених мрежа.

Вриједне жене пронашле су начин да доскоче незапослености и ниским платама, претварајући своје хобије у послове који доносе солидну зараду, а у вријеме затварања радњи због пандемије интересовање за њиховим производима и услугама никад није било веће.

Пуне руке посла у прошлој, али и у овој години благог опоравка има Бањалучанка Ружица Маричић, која укусним тортама осваја непца и даље од града на Врбасу.

- Током пандемије обим посла је баш порастао, наруџби има као никада, не могу све ни стићи. Најтраженије су торте са фонданом, а овог љета је, како су почеле свадбе, заинтересованост за свадбене торте огромна - казала је Маричићева.

Додала је да је све почело из хобија, а претворило се у мали кућни бизнис.

- Посао се проширио захваљујући друштвеној мрежи “Инстаграм”, путем које добијам највише наруџби. Осим тога, препорука од уста до уста такође је веома важна у овом послу - рекла је Маричићева.

Хоби је у бизнис претворила и Кристина Будиша из Слатине, која се бави маникиром и израдом дјечијих декица. У бизнис је ушла спонтано, када је постала мајка, а тај посао добро дође и да се допуни кућни буџет.

- Муштерије су ми углавном пријатељи и комшије. Све што радим рекламирам на “Инстаграму” и захваљујући тој друштвеној мрежи посао са декицама је процвјетао - казала је Будиша.

Иако је пандемија одгодила велика свадбена славља, крштења и друге свечаности, посла су имале и дјевојке које се баве шминкањем.

- Посла је било јер су се даме уређивале и када су одлазиле на мања дружења, а након што су епидемиолошке мјере ублажене, и посао се вратио, па су нам сада термини попуњени, чак и мјесец дана унапријед - рекла је једна дјевојка из Угљевика која није жељела да јој наводимо име.

Цијене

Цијене посластица које настају у кућној радиности крећу се од 50 до 150 КМ, у зависности од величине торте и утрошеног материјала. С друге стране, цијене маникира и педикира крећу од 15 до 50 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана