Корона није закрчила “млијечни пут”

Милијана Латиновић
Корона није закрчила “млијечни пут”

БАЊАЛУКА - Пласман млијека и млијечних производа из БиХ у Европску унију биљежи благи раст па је тако вриједност тих производа који су прије три године завршили на европским трпезама износила 11 милиона марака, док је лани достигла 18 милиона КМ.

Показала је то анализа стања на тржишту млијека и млијечних производа у БиХ коју је израдило Министарство спољне трговине и економских односа.

Према њиховим подацима лањски извоз млијека и млијечних производа био је за 16 одсто количински и 23 одсто вриједносно већи у односу на годину раније, те 57 одсто количински и 64 одсто вриједносно у односу на 2018. годину.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац рекао је за “Глас Српске” да је прекомјеран увоз и даље највећа бољка фармерима.

- Када је нешто малено и када се мало повећа изгледа много. Нажалост извоз млијека није онолики колики би требао бити. Сваки раст је добродошао, али нама и даље треба заштита домаће производње од нелојалне конкуренције и неконтролисаног увоза коју тражимо задње двије године - рекао је Усорац.

Он упозорава да се упоредо са благим растом извоза у много већој мјери повећава увоз млијека и млијечних производа из ЕУ на домаће тржиште, а то показује и анализа Министарства спољне трговине и економских односа према којој је 2017. године вриједност увоза млијека и млијечних производа из ЕУ износила 129 милиона марака, а лани је достигла 137 милиона КМ.

Анализа показује и да се примарна производња свјежег сировог млијека у БиХ смањује. Прије четири године у БиХ је произведено 682 милиона литара, а лани 631 милион литара, што је смањење од осам процената.

- На мању укупну производњу сировог млијека у 2020. години утицала је мања производња у Српској за шест одсто и Дистрикту Брчко за један одсто. У ФБиХ забиљежено је повећање за свега два процента - показала је анализа.

У укупној производњи млијека доминира производња крављег млијека са учешћем од 97 одсто, док је учешће овчијег млијека износи три, а козјег свега један проценат.

Иако производња пада, откуп свјежег сировог млијека биљежи константан раст са 258.185 тона колико је износио откуп млијека 2017. године на 275.976 тона у 2020. години, што је за седам одсто више.

На територији БиХ тренутно ради преко 30 мљекара, док је њих 11 испунило све услове за извоз млијека и млијечних производа на европско тржиште. Просјечно између 37 и 40 одсто произведених количина свјежег сировог млијека мљекаре откупе од домаћих произвођача млијека.

 Произвођачи

Мљекаре у БиХ откупљују млијеко од 15.000 произвођача сировог млијека. Анализа показује да је од укупног броја 4.000 мљекара из Српске, 10.500 у ФБиХ и око 500 произвођача млијека из Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана