Корона фармере бацила на кољена

Милијана Латиновић
Корона фармере бацила на кољена

БАЊАЛУКА - На фармама широм Републике Српске вишак је око 10.000 товљених свиња, што ствара велике проблеме фармерима, које су пад потражње и ниска цијена узроковани пандемијом вируса корона бацили на кољена.

Узгајивачи свиња тврде да никада нису били у тежем положају, те да нема фармера у Српској који не мучи муку са вишком товљеника, које нема коме да прода. Вишак товљених свиња, додају, угушио је и узгој прасади, а потражња је готово равна нули.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је за “Глас Српске” да је ситуација претешка.

- Корона је учинила своје. Нема прослава и ниједне потребе за прасетом. Цијена товних свиња је пала на 2,20 КМ по килограму, тако да произвођачи никакве рачунице немају чак и ако продају свињу - казао је Маљчић, додавши да су товљеници лани у ово доба по килограму коштали и до три марке.

Маљчић истиче да су узгајивачи послали безброј захтјева надлежнима на нивоу БиХ да заштите домаћу производњу, али да ти апели и молбе нису уродили плодом.

- Не размишљамо у смјеру да угушимо наше клаоничаре и прерађиваче, јер коме ћемо сутра продавати свиње, али да је било добре воље, не бисмо дошли у ситуацију да сабирамо губитке, да смо дужни и да немамо од чега да преживљавамо. Губици у домаћој производњи су огромни и само нас је корона спријечила да не изађемо на протесте - тврди Маљчић. Он је додао да док се домаћи произвођачи боре са прекомјерним увозом, ЕУ штампа новац којим субвенционише извоз у треће земље, тако да је то само борба против Голијата и ништа више.

Да је ситуација изузетно лоша, сагласан је и фармер Ранко Сарајлић.

- Прво и основно, цијена је никаква, а ни потражње нема. Сваки произвођач, када и успије да прода товну свињу од 120 килограма, губи 60 марака по једној свињи - рекао је Сарајлић. Додао је да су прелевмани на јунеће и свињско месо на период од двије године једина врста помоћи која би спасила ову производњу и да је то оно што траже од надлежних.

- Ситуација је и лани у једном периоду била лоша, а онда се почела поправљати када је Кина почела увозити месо из Европе. Међутим, од 2013. године ми биљежимо континуирани пад производње. Некада смо производили око 70 одсто свињског меса за потребе домаћег тржишта, а то је сада пало на 30 одсто - упозорио је Сарајлић.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, за десет мјесеци ове године БиХ је увезла 10,06 милиона килограма свињског меса, вриједности 47,17 милиона КМ, док је у истом периоду прошле године на домаће трпезе стигло 11,93 милиона килограма свињетине вриједне 56,95 милиона КМ. Од јануара до краја октобра ове године БиХ је пласирала у иностранство 145.800 килограма свињског меса у вриједности од 630.789 КМ, а у истом периоду прошле године извезла је 93.551 килограм свињетине вриједан 411.682 КМ.

 Позив прерађивачима

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац позвао је прерађиваче меса у Српској који увозе свињско месо у БиХ да тај процес зауставе у одређеном периоду и откупе домаће вишкове. Кошарац је похвалио напоре Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Владе Српске, чији је интервентни откуп дао ефекте и додао да ипак постоји још вишкова.

- Било би боље рјешење да уведемо одређене таксе и смањимо увоз свињског меса, али неки размишљају другачије. Састанак са надлежним министарствима планиран је идуће седмице, а то ће бити једна од тема - рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана