Корона букти, опоравак привреде губи темпо

Милијана Латиновић
Корона букти, опоравак привреде губи темпо

БАЊАЛУКА - Опоравак домаће привреде, која је издржала први удар пандемије, губи темпо јер је нови талас кризе затекао предузећа у веома исцрпљеном стању, а због великог броја радника у изолацији реализација уговора са ино-партнерима могла би бити доведена у питање.

Да опоравак привреде на глобалном нивоу не тече планираном динамиком, упозорили су из Међународног монетарног фонда (ММФ) нагласивши да постоје знаци да се губи темпо опоравка у земљама у којима се поново убрзава ширење заразе. У ММФ-у наводе да је свјетски опоравак неуједначен и упозоравају да би криза могла оставити дубоке и неједнаке ожиљке на свјетској привреди. Истичу да је предстојећи пут економског опоравка “тежак и склон назадовању”, а прогнозирају и пад свјетске привреде за 4,4 одсто у овој години.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац рекао је за “Глас Српске” да се глобални показатељи у смислу трендова могу пројектовати и на Републику Српску.

- Кад пандемија букне и ситуација се дестабилизује, то директно утиче на опоравак привреде како у свијету, тако и код нас. Можемо очекивати слабије резултате за овај посљедњи квартал јер имамо интензивно повећање броја обољелих. Све то је довело до пада инвестиција и личне потрошње, тако да нас на крају овог квартала очекује поново пад - рекао је Грабовац. Коментаришући прогнозирани пад свјетске привреде од око 4,4 одсто, Грабовац каже да овај податак “сакрива” чињеницу да ће пад привреде у неким земљама бити и двоцифрен.

- Земље у којима је туризам имао велики удио у бруто домаћем производу сигурно ће имати већи пад, а исто тако се може очекивати да, када дође до стабилизације, те земље прве испливају из кризе. С друге стране, Кина и неке друге азијске земље имају доста мањи пад па можда чак остваре и неки мањи раст привреде у овом условима - појаснио је Грабовац нагласивши да збирни показатељ не даје праву слику.

Говорећи о положају Српске и БиХ између те двије крајности, Грабовац истиче да ће се пад домаће привреде уклопити у свјетски просјек.

Да је ситуација и те како нестабилна и неизвјесна, упозорио је и директор Привредне коморе РС Перо Ћорић нагласивши да се домаћа привреда бори да заврши ову годину.

- Прогнозе ММФ-а нису нимало охрабрујуће јер корона узима све више маха. Забринутост привредника је далеко већа него на почетку пандемије. Предузећа су исцрпљена, а свако ново задуживање је ризик и постоји страх да усљед кризе фирме неће моћи да испоштују договорене послове - рекао је Ћорић.

Аутомобилска индустрија

Перо Ћорић је рекао да се ауто-индустрија у ЕУ далеко брже опоравља него што се претпостављало, те да се то позитивно одражава и на домаћа предузећа која послују у том сектору.

- То је охрабрујући податак, али је велики изазов сачувати здравље радника и задржати ниво производње - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана