Коријере дела сера: Моћни Путин жели нафту из Јадрана

Aгенције
Коријере дела сера: Моћни Путин жели нафту из Јадрана

Загреб - Иза компаније "Мол", која је заинтересована за истраживање нафте у хрватском дијелу Јадранског приморја, стоји руски "Гаспром", а иза "Гаспрома" је руски предсједник Владимир Путин који жели излаз на Јадран.

Ово се наводи у тексту италијанског листа "Коријере дела сера" под насловом "Трка за црним златом у Јадрану. Хрвати, Мађари и Путинова сјена".

Италијански лист наводи да су та истраживања изазвала и протесте радника у организацијама заштите околине, али и упозорења из Европске уније.

- Сеизмичке бомбе. Звучни таласи од 300 децибела, што је јаче од звука која производе два "боинга" у заједничком узлијетању - пише "Коријере дела сера" о начину на који је брод "Сеабирд Нортхерн Еџплорер" норвешке компаније "Спектрум" спроводио истраживања у хрватском дијелу Јадрана.

Лист пише да је хрватска Влада платила 12 милиона евра мјесечно норвешкој компанији за истраживање 12.000 километара квадратних подморја.

Осим што су зарадили тим истраживањем, Норвежани ће зарадити и продајом документације о истраживању подморја заинтересованим нафтним компанијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана