Корак ка рјешењу кипарске кризе

Агенције
Корак ка рјешењу кипарске кризе

Никозија - Кипарски министар финансија Михалис Сарис изјавио је да је протеклог викенда направљен "значајан напредак" у разговорима са Европском унијом и Међународним монетарним фондом (ММФ), док је предсједник Кипра Никос Анастасијадес изразио очекивање да ће рјешење о помоћи тој држави у избјегавању банкрота "бити постигнуто ускоро".

Сарис је, преносе агенције, у суботу увече извијестио о "значајном напретку" у разговорима са међународним кредиторима.

Синоћ је у Бриселу одржан ванредни састанак министара финансија 17 земаља зоне евра с циљем постизања договора о финансијској помоћи Кипру. Кипарске власти покушавале су да пронађу начин за прикупљање 5,8 милијарди евра до краја временског рока који им је дала Европска централна банка (ЕЦБ), када ће им укинути финансије, а који истиче данас. Кипар би тако већ данас могао да прогласи банкрот и тако постане прва држава која ће бити избачена из еврозоне - а можда и из ЕУ.

Високорангирани кипарски званичник изјавио је да је Никозија договорила са кредиторима ЕУ и ММФ увођење једнократног пореза од 20 одсто на депозите веће од 100.000 евра у највећој, Кипарској банци, а четири одсто на улоге веће од 100.000 евра у другим кипарским банкама. Руска државна агенција додаје да су власти Кипра под притиском "тројке" одустале од национализације пензијских фондова и укључење тих средстава у национални антикризни пакет.

- Предузели смо велике напоре. Надам се да ћемо ускоро имати рјешење - написао је Анастасијадес на "Твитер" налогу послије преговора са "тројком" у суботу.

Европски комесар за економска и финансијска питања Оли Рен изјавио је да се Кипар се суочава са веома тешком будућношћу и мора да донесе тешке одлуке, иако нема савршених рјешења на располагању.

У међувремену је америчка бонитетна агенција "Мудиз" снизила оцјену кредитног рејтинга три велике кипарске банке због ризика од нових контрола депозита послије поновног отварања банака и губитака депонената.

Мудиз је снизио оцјену са Caa2 на Caa3 кредитни рејтинг Кипарској банци, Кипарској народној банци и Хеленик банци, уз напомену да је могуће и надаље деградирање оцјена и то у релативно кратком року.

Најмање 1.000 радника кипарских банака, који страхују за свој посао због гашења банака, мирно су протеклог викенда протестовали испред банке Лаики у Никозији, мада је незадовољство било очигледно.

-  Види се да криза расте, а нико ништа не чини - навео је један од учесника протеста.   

Архиепископ Хризостом

Поглавар Православне цркве Кипра  архиепископ Хризостом, који предвиђа могућност изласка Кипра из еврозоне, позвао је становништво на мир и смиреност и поручио да до панике не смије да дође.

Хризостом је рекао да сви морају да помогну држави како привреда и банке не би пропале, истакавши да је оптимиста.

- Ако Кипар изађе из еврозоне, европска валутна унија ће се "тако сама распасти" - оцијенио је Хризостом, наводећи да се то неће десити сутра, али да "с тим генијима из Брисела сигурно је неће још дуго издржати".

Хризостом намјерава и да позове руске бизнисмене да не одлазе са Кипра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана