“Копаоник бизнис форум”: Развој индустрије приоритет

РТС
“Копаоник бизнис форум”: Развој индустрије приоритет

Копаоник – Премијер Србије Ивица Дачић рекао је данас да је потребан заједнички консензус у вођењу економије, преноси РТС.

Дачић је на отварању “Копаоник бизнис форума” поручио да је приоритет државе развој индустрије.

Премијер је рекао да је реиндустријализација Србије, која је главна тема овогодишњег форума, дуг процес који је и Влада покренула и спремна је да измјеном прописа и побољшањем услова пословања обезбиједи да тај процес крене што прије.

- Каснимо са стављањем на дневни ред теме реиндустријализације Србије, а неки од разлога за то јесте то што краткорочне мере доносе политичке поене, наука се успавала, а људи из бизниса навикли на лаку и брзу зараду из трговинских операција, а не из производње - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да Србија данас има 68 одсто БДП-а из 1989. године, када је индистријски сектор учествао са 40 одсто у БДП-у.

Као компаративне предности Србије, Дачић је навео пољопривреду, прехрамбену инустрију, саобраћајну инфраструктуру, аутоиндустрију и најавио да би било важно да се до краја године промјене Закон о планирању и изградњи и Закон о раду, како би се створио повољнији амбијент за инвеститоре.

У процесу реиндустријализације Србије, како је истакао, потребна је “видљива рука државе”, јер се не може све препустити невидљивој руци тржишта.

- Нова улога државе биће у томе да ствара повољан амбијент за пословање и подстиче оне привредне гране које најбрже могу да се ревитализују - казао је Дачић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће почетком априла, заједно с премијером Ивицом Дачићем, путовати у Москву гдје ће разговарати о могућности бесцаринског извоза аутомобила из Србије на руско тржиште.

Динкић је на “Копаоник бизнис форуму” рекао да је аутоиндустрија главни извозни адут Србије и да би у случају договора о бесцаринском извозу аутомобила на руско тржиште у Србију стигао још један страни произвођач аутомобила.

Ове године се очекује да крагујевачка фабрика извезе између 110.000 до 160.000 аутомобила, а што ће добрим дијелом зависити од тога како ће америчко тржиште прихватити нови модел аутомобила из Крагујевца.

Влада Србије је, према ријечима Динкића, спремна да обезбиједи подстицаје за четири индустријска сектора - аутоиндустрију, ИТ сектор, аграр и одбрамбену индустрију.

Динкић је додао да ће подстицаји које је добио “Фијат” за производњу у Крагујевцу биће омогућени и инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата који ће улагати у пољопривреду Србије, прије свега у канале за наводњавање.

Одбрамбена индустрија може, како је додао, да повуче раст извоза јер је у њу укључен велики број фабрика, али је потребно улагање у истраживање и развој тих компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана