Копаоник бизнис форум: Кључне реформе и сарадња у региону

Танјуг
Копаоник бизнис форум: Кључне реформе и сарадња у региону

Копаоник - Учесници Копаоник бизнис форума, који је јуче отворен у најпознатијем зимском центру у Србији, оцијенили су да је неопходан наставак спровођења реформи и јачање регионалне економске сарадње.

Копаоник бизнис форум, 23. по реду, окупио је рекордних 850 учесника и трајаће до 10. марта. Предсједник Савеза економиста Србије Александар Влаховић представио је у име једног од организатора форума главне економске параметре Србије. Он је навео да су стране инвестиције у 2015. биле на рекордном нивоу у задње три године и да су износиле 1,75 милијарди евра. Влаховић је похвалио Владу на храбрим реформским мјерама, које су довеле до смањивања фискалног дефицита, сређивања јавних финансија, штедње и привредног раста. Говорећи о приоритетним задацима, Влаховић је истакао да је неопходан прогрес на пољу структурних реформи које су изостале, да би требало реструктурирати јавна предузећа и приватизовати свако које је могуће, те ставити у фокус реформу државне управе и рационализацију броја запослених у јавном сектору.

Премијер Србије Александар Вучић, под чијим покровитељством се одржава форум, рекао је да Србија мора да иде у будућност, да буде на европском путу и да чува традиционална пријатељства.

- Јасан је пут и тип друштва којем желимо да припадамо и ту нема компромиса и разговора. Рекао сам неколико пута да као друштво не правимо компромисе са екстремизмом, јер 85 одсто наше размене је са ЕУ и регионом. Ко мисли да прекидањем европског пута може да донесе добро, прави се само луд и жели да нанесе велику штету Србији. Пут лаких решења водио би Србију у амбис и зато нема никаквог компромиса о питању политике идемо ли у будућност или се враћамо у прошлост - казао је Вучић и нагласио да је неопходна стабилност у региону, да би могли да наставе са спровођењем економских и структурних реформи.

Један од економских успјеха Србије илустровао је страним инвестицијама.

- Привукли смо 1,75 милијарди евра без великих приватизација као што су "Телеком" или аеродром.  БиХ која ни територијално, а ни по броју становништва није много мања од Србије имала је свега 400 милиона евра инвестиција, иако је пријемчивија и много лакше добија инвестиције из исламских земаља, што бисмо и ми волели - казао је Вучић.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж казао је да ће форум допринијети још бољој сарадњи и повезивању привредника у региону.

- Регионална сарадња је веома важна да бисмо пронашли заједнички пут за излазак на велика тржишта. Разрадили смо велики број пројеката и фирме из региона добро сарађују и доносе заједничке стратешке одлуке - истакао је Чадеж.

Предсједник Привредне коморе Црне Горе Велимир Мијушковић је рекао да је повезивање у региону насушна потреба његовог економског развоја и да треба искористити чињеницу да се западни Балкан нашао у центру интересовања ЕУ.

Костић домаћин

Домаћин форума је предсједник "МК групе" Миодраг Костић, чија је компанија обезбиједила нове конгресне сале.

- "МК Маунтин ризорт" је реновирао хотел, направио је нових 7.000 квадрата, уложио седам милиона евра и направио нови конгресни центар - рекао је Костић.

Предсједник Савеза економиста Александар Влаховић је рекао да је Костић испунио обећање да ће учесницима форума обезбиједити нови простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана