Контрола производног ланца прераде млијечних производа

СРНА
Контрола производног ланца прераде млијечних производа

Сарајево - Делегација Канцеларије ЕУ за храну и ветеринарство /FVO/ посјетиће БиХ од 21. до 31. јануара да би процијенила и вредновала контроле које су провели надлежни у БиХ у производном ланцу прераде млијечних производа намијењених за извоз у земље ЕУ, те да ли су мљекаре спремне да буду уврштене за извоз у Унију.

БиХ ће, ако добије позитивну оцјену за контроле које су провела надлежна тијела, бити дозвољено да извози млијечне производе у ЕУ и њено централно надлежно тијело моћи ће уврштавати произвођаче из БиХ на листу оних којима је дозвољено да извозе своје производе у Унију.

Ова посјета усмјерена је на званичну контролу цијелог ланца производње млијека, од мљекарских фарми до постројења за прераду млијека, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Посебно се очекује процјена степена провођења Протокола о млијеку - политичког споразума који је потписан између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ, укључујући све кантоне, о успостављању командног ланца који испуњава захтјеве ЕУ за извоз млијека и млијечних производа из БиХ у ЕУ.

У саопштењу се наглашава да је тај командни ланац кључни услов за увоз у ЕУ.

С обзиром на то да Протокол представља прелазно рјешење, ЕУ очекује од власти у БиХ да хитно усвоје закон о ветеринарству, закон о безбједности хране и закон о пољопривреди и руралном развоју.

У Делегацији ЕУ истичу да власти у БиХ треба да појачају напоре за испуњавање захтјева Уније у погледу контроле безбједности хране и животињске хране на фармама, те у млијечној индустрији.

Током двије седмице, процјенитељи Канцеларије ЕУ за храну и ветеринарство састаће се са надлежним властима и посјетити мљекаре, фарме и контролне лабораторије.

Узевши у обзир да је овај процес чисто техничке природе, коначна оцјена може се очекивати у року од два мјесеца након посјете, кад буду финализовани резултати са терена.

Ако резултати идентификују неусклађености у контроли система безбједности хране и хране за животиње, то ће помоћи БиХ да побољша ефикасност у тој области.

У том случају, услиједиће конкретне препоруке и тек кад их БиХ буде провела, моћи ће да буде планирана нова посјета представника Канцеларије ЕУ за храну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана