Консолидација српске привреде у 2010.

Глас Српске
Консолидација српске привреде у 2010.

БЕОГРAД - Ова година биће за српску привреду година консолидације и ребалансирања, оцијенила је највећа бонитетска кућа на свијету "Дан и Бредстрит" (Dun & Bradstreet), задржавши за Србију у јануарском извјештају рејтинг DB5а, што је сврстава у земље са високим ризиком пословања, јавиле су агенције.

Према анализи ове бонитетске куће, евидентно је да се економија Србије полако опоравља, зараде компанија су и даље слабе и приступ новим позајмицама код банака им је ограничен, У саопштењу "Дан и Бредстрита" наводи се да неизвјесно пословно окружење налаже опрез при продужењу кредита српским компанијама.    

Aналитичари "Дан и Бредстрита" сматрају да су се економски и финансијски изгледи у Србији у посљедњих неколико мјесеци стабилизовали.

"Дан и Бредстрит" објашњава да су мудра економска политика и подршка ММФ-а и других мултилатералних компанија били пресудни у стабилизацији економског и финансијског сектора Србије.

Према јануарском извјештају, у региону и даље највећи рејтинг има Словенија (DB2c), а за њом слиједе Грчка (DB3c), Хрватска и Мађарска (DB3d), Бугарска, Румунија и Aлбанија (DB4а) и Македонија (DB4b). Нижи рејтинг од Србије има Босна и Херцеговина, са додијељеним рејтингом DB6а.


   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана