Конкурисало и садашње руководство КХОВ-а

Марина Ћигоја
Конкурисало и садашње руководство КХОВ-а

БAЊAЛУКA - На конкурс за предсједника, замјеника предсједника и чланове Комисије за хартије од вриједности РС пријавило се 14 кандидата, од којих 11 испуњава услове конкурса. Међу пријављенима је и цјелокупно садашње руководство КХОВ-а.

Мандат садашњег предсједника Комисије за хартије од вриједности РС Миодрага Јандрића, његовог замјеника Бранке Бодроже, те чланова Комисије Мире Поткоњак, Жељка Слијепчевића и Предрага Гајића истекао је 28. септембра прошле године.

Генерални секретар Службе предсједника РС Синиша Каран рекао је "Гласу Српске" да је Комисија за избор новог руководства КХОВ-а засједала 26. децембра и констатовала да је у року примљено 14 пријава.

- Утврђено је да 11 кандидата има комплетну документацију, док остали нису испунили услове. Интервјуи са кандидатима који су испунили критеријуме биће обављени 11. јануара идуће године, послије чега ћемо утврдити ранг-листу и предложити је предсједнику РС Милораду Додику. Предсједник ће коначан приједлог вјероватно крајем јануара упутити у Народну скупштину РС - казао је Каран.

Он је нагласио да су скоро сви кандидати конкурисали за све функције, односно и за предсједника и замјеника и чланове Комисије.

Према Закону о тржишту хартија од вриједности РС, приликом именовања новог сазива Комисије именују се најмање два члана из претходног мандата, ако испуњавају критеријуме конкурса. Иста особа може више пута бити члан КХОВ-а РС.

Услови

На конкурс су се могли пријавити кандидати који имају ВСС правног или економског смјера, десет година радног стажа, од чега пет година у области тржишта капитала, те одговарајуће стручно звање и лична својства која их чине одговарајућим за обављање те функције. Кандидати не могу посједовати, директно или индиректно, више од пет одсто удјела у капиталу правног лица којем КХОВ даје дозволу за обављање послова нити могу бити чланови органа ових правних лица. Мандат чланова Комисије траје пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана