Конгресни центар Требиње представљен у Загребу: Биће центар конгресне и образовне ђелатности

Н.А.
Конгресни центар Требиње представљен у Загребу
Foto: Уступлјена фотографија | Конгресни центар Требиње представљен у Загребу

ТРЕБИЊЕ - Архитектонски студио "Неколико" у Загребу је организовао предавање и приредио изложбу на тему "Конгресни центар Требиње и још Неколико других тема", на којем је представљено једно од најуспјешнијих архитектонских рјешења овог студија, које је и однијело побједу на конкурсу "Електропривреде Републике Српске" - Конгресни центар у Требињу.

Како су истакли аутори пројекта, Конгресни центар у Требињу једно је од најузбудљивијих рјешења.

"Централносиметрична љуска зграде с три доминантне остакљене фасаде вертикално се трансформише из трокутне базе на коју је структура ослоњена у форму шестероугла и при крову поновно зрцали у трокутни отисак. Присутан је утисак лебдења нове структуре над шумом", кажу аутори пројекта.

Иначе, Конгресни центар, чија је површина 30.000 квадратних метара, а инвеститор МХ ЕРС, замишљен је као мјесто друштвене, културне и умјетничке интеракције и социјализације, а будући комплекс биће центар конгресне и образовне ђелатности, али ће обогатити и културну понуду града стварајући нове услове за одржавање концертних, изложбених, пословних и других садржаја.

Замишљено је он буде на локалитету Новог Требиња, јужније од комплекса "Град сунца".

"То је локалитет од 350 хектара, 25 хектара је намијењено за јавне површине - парк, хотел, конгресни центар, спортска дворана, школа, дом здравља, вртић и други садржаји", истакао је Лука Петровић, директор ЕРС.

На јавном, отвореном, међународном позиву за израду идејног рјешења Конгресног центра у Требињу пристигло је 39 радова из цијелог свијета, а прву награду је однио рад загребачког студија "Неколико", који чине Хрвоје Арбанас, Дора Лончарић, Лука Шен, Мартин Мертз, Марио Пеко и Марио Краљ, а пројект су радили у сарадњи са Марком Гусићем из студија "Аргу".

Гост на предавању био и је Иван Рашковић, професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду и предсједник стручног жирија, с тим да је присуствовала и делегација "Електропривреде Републике Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана