Конгрес ће помоћи америчку ауто-индустрију

Глас Српске
Конгрес ће помоћи америчку ауто-индустрију

ВAШИНГТОН - Чланови америчког Конгреса и представници Бијеле куће током протеклог викенда су се приближили договору о пакету помоћи за посрнуле аутомобилске компаније из Детроита, преносе агенције.

Капитална инјекција би, према службеним изворима, требало да износи између 15 и 17 милијарди долара, што је двоструко мање од захтјева "Џенерал Моторса", "Форда" и "Крајзлера" који траже око 34 милијарде долара државне помоћи како би пребродили тешку кризу.

Aмеричке власти убрзале су поступак доношења одлуке о спасу аутомобилског сектора након што је у петак Министарство рада у Вашингтону објавило да су у новембру у СAД послодавци отпустили чак 533.000 радника. Банкрот највећих америчких ауто-произвођача значио би талас отпуштања и нови велики ударац за најјачу свјетску привреду.

Представници Конгреса су изјавили како је постигнут начелни договор, те су нагласили да ће, без обзира на величину зајма, "Џенерал", "Форд "и "Крајзлер" морати да испуне ригорозне услове и реструктуишу своје пословање.

Челници три водећа америчка произвођача аутомобила појавили су се у суботу још једном пред сенатским одбором.

Главни директор "Џенерал Моторса" Рик Вагонер признао је да је његова компанија учинила погрешке, међутим, додао је да је глобална економска криза довела "Џенерал" до руба провалије.

Директор "Форда" Aлен Мулеј изјавио је да води компанију потпуно новим путем и да очекује да ће се вратити у профитабилност можда већ 2011. године.

Произвођачи аутомобила такође су изјавили да ће производити возила која троше мање горива, укључујући хибридне и електричне аутомобиле. Обећали су такође да ће склопити нове уговоре са запосленима, банкарима и снабдјевачима, смањиће трошкове пословања, те ће се подвргнути строгом надзору владе. Очекује се да би Конгрес могао гласати о помоћи аутомобилској индустрији кад се накратко окупи сљедеће седмице, по први пут након избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана