Конференција "Инвест Српска 2022": Српска добро мјесто за улагање, заједно са Владом промовисати потенцијале

Срна
Конференција "Инвест Српска 2022": Српска добро мјесто за улагање, заједно са Владом промовисати потенцијале

БАЊАЛУКА - Коначан закључак Друге инвестиционе конференције "Инвест Српска 2022" је да је Република Српска добро мјесто за улагање, да има фантастичан географски положај, одличну пореску политику, стимулативна давања и подстицаје доступне и међународним инвеститорима.

Изјавио је то данас вршилац дужности директора Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске Дражен Врховац представљајући закључке скупа и затварајући догађај који је у протекла два дана окупио више од 200 учесника из више земаља.
-Покушавамо на сваки могући начин да искористимо геостратешке прилике. Искрено вјерујемо у то и имамо шта да покажемо што се тиче Републике Српске и могућности улагања - рекао је Врховац-

ИРБ Републике Српске упутиће Влади Српске на разматрање закључке са Друге инвестиционе конференције "Инвест Српска" у Приједору с циљем заједничке израде конкретних мјера и координисања активности на инвестиционој промоцији Републике Српске.

Врховац је поновио да закључак који све обавезује јесте о приступању иницијативи "Отворени Балкан". Нагласио је да учесници конференције сматрају да је то добра и квалитетна идеја, као и приступање иницијативи "Инвест Отворени Балкан", а намијењена је промоцији инвестиционих потенцијала и привлачењу страних инвеститора у земљама чланицама иницијативе.
-Мислимо да је то веома битно и то су премијер Српске Радован Вишковић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија посебно истакли да не смијемо бити искључени из тих дешавања и да морамо ускладити своје процедуре да бисмо могли да приступимо иницијативи „Отвореног Балкана" - рекао је Врховац на завршној конференцији за медије.
Према његовим ријечима, развојне банке су идентификоване као кључни носиоци одређених активности које могу знатно допринијети промоцији Републике Српске.
-Што се тиче ИРБ-а, препорука у закључцима је да се интензивирају активности на пољу промоције, увезивање са свим институцијама у Влади Републике Српске које учествују у привлачењу инвестиција и креирање заједничке базе која ће омогућити знатно брже инвестирање у Српску - навео је Врховац.
Он је додао да је низ закључака везан и за енергетски сектор, за сектор производње енергије из обновљивих извора који обилује атрактивним пројектима који су већ заступљени у Српској, али имају и огроман потенцијал.
-У геостратешким кретањима енергија постаје кључни параметар за сваку земљу која држи до себе, а Република Српска жели да инвестира у електричну енергију добијену из обновљивих извора - нагласио је Врховац.
Он је закључио да ће се Српска потрудити да максимално искористи све шансе које јој се пруже и прилике о којима је било ријечи.

Један од закључака конференције је да су кључне компаративне предности Републике Српске у привлачењу страних инвестиција добар геостратешки положај, близина европског тржишта и доступни природни ресурси који, уз рационално кориштење, могу бити окосница даљег привредног раста и развоја Српске.

-И до сада је Влада Републике Српске континуирано радила на унапређењу домаћег инвестиционог амбијента, прије свега путем стимулативне пореске политике и политике давања подстицаја у привреди - наглашава се у саопштењу.

Из ИРБ-а наводе да велики инвестициони циклус од око четири милијарде КМ који је покренула Влада Републике Српске у областима путне инфраструктуре и енергетике представља значајан импулс реализацији и приватних инвестиција, како домаћег, тако и страног капитала.

Ријеч је о позитивној поруци потенцијалним инвеститорима у погледу стабилности домаћег политичког, пословног и инвестиционог амбијента, истичу из ИРБ-а.

-Препозната је и потреба за приступањем иницијативи „Отворени Балка“, што подразумијева предузимање значајних активности и напора на усклађивању наших процедура са захтјевима који произилазе из ове иницијативе. Процјена је да је за ова усклађивања потребан период од око 12 мјесеци - један је од закључака конференције.

Потребно је и укључивање у рад платформе "Инвест отворени Балкан", чије је успостављање најављено у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", а која је намијењена промоцији инвестиционих потенцијала и привлачењу страних инвеститора у земље чланице иницијативе.

Препозната је и потреба веће ефикасности у спровођењу административних процедура на свим нивоима, интензивирања активности на дигитализацији јавне управе и јачања квалитета и конкурентности домаће радне снаге унапређењем образовног система, те његовим усклађивањем са потребама привреде.

У закључцима се истиче да развојне банке имају значајну улогу у инвестиционој промоцији и да сарадња са комерцијалним банкама има велики значај.

-У протеклом периоду, ИРБ је начинио значајан искорак када је у питању инвестициона промоција Републике Српске, примјењујући модалитет директног и индиректног промовисања - истиче се у саопштењу.

Кључну улогу код успостављања и реализације пројеката може преузети Инестиционо-развојна банка, заједно са мрежом представништава Републике Српске у иностранству.

У саопштењу се наглашава да Република Српска располаже значајним природним потенцијалима, посебно у областима енергетике и производње енергије из обновљивих извора, рударства, дрвопрерађивачке индустрије и пољопривреде.

-Природни потенцијали отварају простор новим улагањима гдје је императив на њиховом постављању у функцију динамичног привредног раста и развоја Републике Српске. Усвајањем Закона о електричној енергији и Закона о обновљивим изворима енергије, у Српској је изграђен ефикасан и конкурентан формални оквир за привлачење улагања у област производње електричне енергије из обновљивих извора - један је од закључака конференције.

Могућности побољшања инвестиционе атрактивности пољопривредног сектора препознате су у повећању секторске продуктивности и додатним улагањима у повећање домаћих прерађивачких капацитета, наводе из ИРБ-а.

-Јединице локалне самоуправе мјеста су на којима инвестиције достижу пуни потенцијал и гдје су у највећој мјери видљиви њихови стварни ефекти на побољшање животног стандарда свих грађана. Међусобном конкуренцијом и такмичењем локалних заједница у привлачењу инвестиција позитивно се утиче и на атрактивност укупног инвестиционог амбијента Републике Српске - истиче се у саопштењу.

Током конференције као кључне препреке у досадашњем процесу улагања препознати су неповољна перцепција политичке ситуације у БиХ и правна несигурност, односно дуготрајност судских и других административних поступака.

-Превазилажење ових препрека захтијева успостављање широког консензуса на свим нивоима у БиХ. Ријеч је о дуготрајном процесу на чији се исход не може чекати, бар када је у питању рад на инвестиционој промоцији и позиционирању Републике Српске на глобалној мапи пожељних мјеста за улагања- наводи се у закључцима са конференције.

Из ИРБ-а поручују да Република Српска глобалне геостратешке поремећаје и кризу коју они неминовно носе дочекује стабилна и отворена за све инвеститоре чије намјере одговарају њеним дугорочним приоритетима и визији будућег друштвено-економског раста и развоја.

У Приједору је данас завршена дводневна инвестициона конференција "Инвест Српска" под слоганом "Инвестирајте у Српску" коју је организовао ИРБ заједно са Владом Српске и у партнерсту са компанијом "Проинтер ИТСС".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана