Концесионари и не плаћају накнаде

Марина Чигоја
Концесионари и не плаћају накнаде

Бањалука - Одређени број концесионара у Српској не поштује уговорне обавезе, не плаћа или нередовно плаћа концесиону накнаду, а нека предузећа су у стању неликвидности, наводи се у извјештају о раду Комисије за концесије РС за 2012. годину.

Комисија у извјештају наводи да уплате концесионих накнада нису на потребном нивоу и да треба појачати финансијску дисциплину концесионара.

У току 2012. године уплаћено је укупно 23,5 милиона КМ на име једнократне концесионе накнаде за право коришћења и концесионе накнаде за коришћење природних ресурса или пружање услуга. Укупна уплата концесионе накнаде у 2012. години већа је у односу на 2011. годину за 5,3 милиона КМ.

Један број предузећа уредно и на вријеме уплаћује концесионе накнаде, али утврђено је и да постоје предузећа која не уплаћују или нередовно уплаћују концесиону накнаду.

Комисија је уочила да неки концесионари мањи дио пословних активности које се односе на коришћење предмета концесије задрже у концесионом предузећу, док остале послове обављају у оквиру основног или повезаног предузећа. 

- Такав случај је са предузећима "Витинка експлоатација" из Козлука и "Бентонит" из Шипова. То директно утиче на смањење основице за обрачун концесионе накнаде, као и самог износа концесионе накнаде - наводи се у извјештају.

Један број концесионара је дуже вријеме несолвентан, због чега им је Пореска управа блокирала рачун.

- Стање неликвидности концесионара дуже од шест мјесеци, према концесионом уговору, представља један од раскидних услова уговора - додаје се у извјештају.

Када је у питању реализација уговора о концесији за мале хидроелектране, у извјештају се наводи да је лани споразумно раскинуто 14 уговора, те да је за девет уговора у овој години покренут једнострани раскид.

- Потребно је анализирати све преостале уговоре о концесији за изградњу малих хидроелектрана, те покренути поступке раскида  свих уговора о концесији код којих су изостале уговором предвиђене активности, односно код којих је извјесно да неће доћи до реализације - наглашава се у извјештају и додаје да је и даље изражен проблем нелегалне експлоатације минералних ресурса. Наглашава се да концесиона предузећа код којих је евидентан застој у реализацији посла имају запосленог једног или ниједног радника, што ствара озбиљну сумњу у способност таквих концесионара у погледу реализације концесионог посла.

- Потребно је извршити анализу и утврдити да ли је сврсисходно постојање ових уговора и уколико није, приступити њиховом раскидању, а то се, прије свега, односи на уговоре са концесионарима БРЦ "Шехер" из Бањалуке, "Каолин" из Братунца, "Боксит" из Гацка, "Анић" из Пелагићева, "Алас камен" из Добоја, "Б.С.Д. компани" из Бијељине и друге - стоји у извјештају.

Плате

У извјештају Комисије за концесије наводи се да су трошкови плата и накнада за 11 запослених у Комисији у 2012. години  износили 533.718 марака. Од тога су расходи за плате износили 311.029 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана