“Комтрејд” жели да гради соларну електрану у Требињу

Вечерње новости
“Комтрејд” жели да гради соларну електрану у Требињу

Бањалука - Београдска компанија “Комтрејд груп”, чији је власник Веселин Јевросимовић, обавијестило је Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске да на подручју Требиња жели да гради соларну електрану.

Помоћник министра за електроенергетику Милан Баштинац рекао је за “Вечерње новости” да, осим писма намјере, нису дефинисани други детаљи пројекта, као што је снага соларне електране, или неки други параметри.

- То тек треба да буде процијењено и да се види да ли би пројекат био исплатив, али можемо потврдити да је је “Комтрејд” заинтересован за градњу и да су нас о томе информисали - рекао је Баштинац.

Предсједник Скупштине општине Требиње Веселин Савић рекао је да људи из београдске компаније сматрају да Требиње због великог броја сунчаних дана спада међу идеалне локације за подизање такозваних соларних поља, те да је власник “Комтрејда” Веселин Јевросимовић у Београду о томе разговарао са начелником општине Требиње Доброславом Ћуком.

- Мјесто гдје би требало да се гради соларна електрана још није конкретно дефинисано, али ће то, највјероватније, бити локална индустријска зона у Требињу, или нека локација на путу од Требиња ка Дубровнику, а земљиште за градњу уступиле би општинске власти Требиња - наводи лист.

Представници београдске компаније су се крајем прошле седмице састали са представницима Министарства, Комисије за концесије Српске и општинских власти Требиња и показали интересовање за овај пројакат, чија се вриједност процјењује на седам милиона евра.

Београдској фирми ће наруку ићи и веома повољне гарантоване откупне цијене енергије.

Произвођач струје из соларних електрана, снаге до 50 киловата, у Српској има загарантовану откупну цијену од 0,53 КМ по произведеном киловат - часу, док произвођач струје добијене из хидроелектрана може да рачуна на откупну цијену од 0,11 до 0,14 по киловат - часу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана