Комшијама набавка у БиХ и те како исплатива

Анита Јанковић Речевић
Комшијама набавка у БиХ и те како исплатива

БАЊАЛУКА - Страним шопингхоличарима и комшијама, којима је због нижих цијена куповина у БиХ и те како исплатива, прошле године одобрен је поврат 11,78 милиона марака ПДВ-а, што је за милион КМ више него годину раније.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ страни држављани су од јануара до децембра 2023. године пазарили робу вриједну 81,128 милиона марака, док је годину раније пазар ино-купаца био тежак 73,592 милиона КМ. 

- Лани је стигло 271.068 захтјева за поврат ПДВ-а док је годину раније та бројка била 244.281. Баш као и раније, током 2023. године највише су куповали грађани сусједних земаља Србије, Хрватске и Црне Горе и најчешће се радило о роби широке потрошње - рекли су у УИО.

Додали су да је највећи број захтјева за поврат ПДВ-а током прошле године било на граничним прелазима Орашје, Зупци, Брчко, Градишка, Увац, Шамац, Шепак и Ивањица.

Извршна директорица приједорског удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић каже за “Глас” да је раст бројки очекиван, како због повећања цијена тако и због свакодневног преласка становника сусједних земаља који долазе у набавку у БиХ.

- У Новом Граду, Костајници, Градишци, Броду свакодневно свједочимо доласку знатног броја становника сусједних градова из Хрватске који купују разну робу коју могу пренијети без царињења. Цијене појединих артикала у БиХ су ниже него тамо, плус што поврате порез тако да им се и те како исплати да купују овдје. То је уједно добро и за наше трговце који више приходују - рекла је Марићева и додала да једино потрошачи у БиХ немају никакву корист и да су за већину тренутне цијене робе широке потрошње превисоке.

Страни држављани захтјев за поврат ПДВ-а подносе на обрасцу “ПДВ-СЛ-2”, који попуњава трговац на њихов захтјев. Укупна вриједност робе са ПДВ-ом исказана на обрасцу “ПДВ-СЛ-2” треба да буде већа од 100 марака.

- Страни држављанин је обавезан да при напуштању царинског подручја БиХ, царинској служби да на увид купљену робу, оригиналне рачуне и попуњен образац у оригиналу. Купцу или подносиоцу захтјева врши се поврат ПДВ-а ако у року од три мјесеца од дана издавања рачуна достави оригинал образац, овјерен од стране царинске службе, продавцу од кога је купљена роба - појашњавају у УИО БиХ.

Ако се овјерени образац “ПДВ-СЛ-2” доставља поштом, купац или подносилац захтјева доставља продавцу број рачуна у банци на који ће се извршити поврат плаћеног пореза на додату вриједност.

Поврат пореза на додату вриједност врши се у конвертибилним маркама, готовинском исплатом или уплатом на рачун у банци коју наведе купац или подносилац захтјева. Ако је исплата у готовини продавац је обавезан да изврши поврат пореза на додату вриједност одмах, а ако се дозначава на рачун подносиоца захтјева онда у року од 15 дана.

Право

У УИО БиХ наводе да право на поврат ПДВ-а остварују страни држављани која немају пребивалиште у БиХ.

- Имају право на поврат ПДВ-а на добра која купе у БиХ и ту исту робу изнесу у пртљагу изван царинског подручја наше земље. Право на поврат ПДВ-а не односи се на изнесена минерална уља, алкохол и алкохолна пића, те прерађевине од дувана - рекли су у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана