Компанија Јура нови српски партнер

Глас Српске
Компанија Јура нови српски партнер

КРAГУЈЕВAЦ - Јужнокорејска компанија за производњу ауто-дијелова "Јура" (Yура) до краја марта требало би да преузме фабрику "Застава електро" из Раче, казао је јуче министар економије Србије Млађан Динкић током посјете Крагујевцу, у пратњи делегације Међународног монетарног фонда (ММФ).

Он је рекао да "Јура", која је добављач јужнокорејских произвођача аутомобила "Киа", "Дејву" и "Хјундаи", жели да започне производњу у Србији у јуну.

- Компанија "Јура" је заинтересована да инвестира у производњу каблова за аутомобиле и читава производња би се извозила. Та јужнокорејска компанија, која има исти производни програм као "Застава електро", планира да у првој години упосли хиљаду радника - казао је Динкић и додао да је за улагаче Шумадија постала атрактивна послије доласка "Фијата" у Крагујевац.

Позив за продају цјелокупне имовине фабрике "Застава електро", нагласио је Динкић, требало би да буде расписан до 1. марта и завршен до 15. марта.

- До тада мора да се направи програм реструктурисања, контакт са банкама, да се крене у решавање комерцијалних дугова, а вредност имовине "Заставе електро" процењена је на око 2,8 милиона евра - казао је Динкић и нагласио да су представници јужнокорејске компаније Србију посјетили више пута и видјели успјешне примјере пословања ауто-дијеловима.

Динкић је са делегацијом ММФ-а јуче обишао и фабрику "Фијат аутомобили Србија".

Он је истакао да је било неопходно да се делегација ММФ-а увјери да "у Србији није све само статистика, већ да постоје фабрике и радници који у тим фабрикама раде".

- Aко ће "Фијат" у 2011. години имати милијарду и по евра извоза, а целокупни српски извоз у прошлој години износио је шест милијарди, јасно је да ће у овим условима та фабрика чинити четвртину укупног извоза у Србији - навео је Динкић.

Корман поље

Млађан Динкић и представници ММФ-а разговарали су јуче са челницима локалне самоуправе Крагујевца у вези са улагањима у индустријску зону "Корман поље", гдје би у првој фази своје погоне требало да изгради 15 првих "Фијатових" коопераната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана