Компанија "Гросс" успјешно послује упркос пандемији

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА- Компанија "Гросс", чија је пословна јединица Рудник олова и цинка "Сасе" код Сребренице, и у овој години успјешно послује и остварује планове упркос сложеним епидемиолошким условима и превенцији од ширења вируса корона, а повећала је и плате запослених.

Предсједник Управног одбора ове фирме Јелена Петрић рекла је Срни да је због глобалне пандемије дошло до смањења пословне активности у цијелом свијету, што је довело до пада цијене метала на свјетском тржишту.

"Цијене наших концентрата /олова и цинка/ директно зависе од цијене метала на Лондонској берзи, гдје је дошло до снижења цијена, што је довело и до смањења наших прихода", појаснила је Петрићева.

Она је истакла да је пандемија изазвала поремећаје на тржишту и довела до повећања цијена неких репроматеријала, а то је изазвало повећање трошкова производње.

"Захваљујући добром планирању залиха материјала и правовременој реакцији пословодства фирме није дошло до угрожавања набавки и производња се несметано одвијала током цијеле године", истакла је Петрићева.

За разлику од многих предузећа "Гросс" ни у години пандемије није отпуштао раднике, а тренутно запошљава 472 људи и наставља са доквалификацијом и преквалификацијом радника с циљем рјешавања недостатка квалификоване радне снаге одређених профила.

Укупно је 78 радника положило стручни испит из области експлоатације и прераде руде, четири су преквалификована у рударске техничаре и 23 приводе крају преквалификацију за експлоатацију руде.

Усљед сложених епидемиолошких услова у компанији је ове године регистровано 1.611 одсуствовања са посла, односно изгубљено радних дана запослених који спадају у ризичне групе или су због контаката са зараженим морали одређено вријеме провести у кућној изолацији.

Петрићева је нагласила да се посебна пажња посвећује повећању безбједности на раду кроз набавку савремене заштитне опреме за рударе и остале запослене, али и организовањем обуке радника за поштовање мјера заштите и њиховом доквалификацијом и преквалификацијом у оквиру чега стичу знања и о безбједности на раду и мјерама које треба да предузимају.

Она је навела да је "Гросс" једна од ријетких компанија која је у години пандемије повећала плате запослених.

У прошлом мјесецу просјечна бруто плата јамских радника износила је 2.569 КМ, а просјечна бруто плата на нивоу фирме 2.243 КМ. За једанаест мјесеци за плате је издвојено 11.302.363 КМ.

Производни план у Руднику "Сасе" за ову годину био је нижи него претходних година јер је планирано да се посебна пажња посвети припреми нових откопних блокова. То изискује велике материјалне трошкове и рад, а краткорочно не доводи до експлоатације руде, јер се ради о припреми за стварање услова за производњу у наредним годинама.

"Ипак, од планиране експлоатације 280.000 тона руде у овој години, за 11 мјесеци ископано је 256.194 тоне, што је за 1.039 тона више од планиране производње за тај период", прецизирала је Петрићева.

"Гросс" је за 11 мјесеци у буџет Републике Српске уплатио 5.917.806 КМ на име пореза на доходак и по другим основама, од чега је 1.146.092 КМ уплаћено по основу концесионе накнаде.

Компанија је и у овој години остварила значајно инвестирање улажући 3.641.496 КМ за набавку нове опреме, те у изградњу и реконструкцију објеката.

Петрићева је најавила да ће у идућој години почети радови на изградњи нове депоније за одлагање флотацијске јаловине, што ће бити највећа и најзначајнија инвестиција у наредних неколико година, а за ту намјену предвиђено је издвајање 15 милиона КМ.

За помоћ спортским клубовима и школама те санацију инфраструктурних објеката на подручју Сребренице и Братунца ове године је издвојено око 40.000 КМ, а од оснивања "Гросса" 2007. године та помоћ укупно износи око 820.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана