Комисја ЕУ у БиХ: Удружење да се обрати властима БиХ

Aгенције
Комисја ЕУ у БиХ: Удружење да се обрати властима БиХ

Сарајево - Делегација ЕУ у БиХ савјетује члановима Удружења малих и средњих предузећа у БиХ, који су апеловали да ЕУ не затвори могућност повлачења средстава из фондова за подршку привреди, да позову на дјеловање власти БиХ, "једину одговарајућу адресу која треба да усагласи начин за реализацију пројеката".

"Примили смо писмо од Удружења. Као што је најављено, због непостизања договора власти у БиХ о потребним корацима на реализацији пројеката, ЕУ је била приморана да суспендује 4,5 милиона евра издвојених за пројекте помоћи туризму и увођењу система управљања квалитетом у мала и средња предузећа у БиХ", рекао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

Мекгафи је за рекао да Делегација ЕУ веома цијени и дијели забринутост Удружења, јер би пројекти подржали најмање стотину малих и средњих предузећа регистрованих у БиХ који су вољни да уведу међународне стандарде квалитета "ISO 9000", као и сектор туризма у Сарајеву и Источном Сарајеву.

"IPA фондови могу да се примијене само на основу програма договореног између БиХ и ЕУ", нагласио је Мекгафи.

Он је појаснио да се IPA фондови могу реализовати само посредством институција које су, када је ријеч о малим и средњим предузећима, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Федерално министарство развоја, предузетништва и обрта, Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске и Влада Брчко дистрикта.

"Када је ријеч о туризму, IPA фондови се могу реализовати само посредством Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Федералног министарства екологије и туризма, Министарства трговине и туризма Републике Српске и Владе Брчко дистрикта", додао је Мекгафи.

Према ријечима портпарола Делегације ЕУ, имајући у виду да су пристале на укупан годишњи IPA програм, власти БиХ треба да обезбиједе и његово спровођење.

"БиХ још има простора да постигне договор и избјегне суспензију. Одбор ЕУ–БиХ за праћење IPA састаће се 10. септембра и размотрити да ли ће пројекти бити суспендовани, или ће се, уколико се остваре потребни предуслови, ићи даље са њиховом реализацијом", напоменуо је Мекгафи.

Портпарол Дирекције за европске интеграције БиХ Марина Каваз-Сиручић рекла је Срни да не може коментарисати одлуку ЕУ о суспензији 4,5 милиона евра за пројекте помоћи туризму и увођењу система управљања квалитетом у мала и средња предузећа у БиХ, као ни разлоге које су довели до такве одлуке, јер то није у надлежности Дирекције.

Удружење малих и средњих предузећа у БиХ апеловало је јуче да Делегација ЕУ у БиХ не затвара могућност повлачења средстава из фондова ЕУ за подршку привредном расту у БиХ за сектор малих и средњих подузећа и туризма.

Предузетници су затражили од представника ЕУ у БиХ да приступ овим средствима оставе отвореним и покушају да размотре друге моделе за доток средстава до истинских могућих корисника у БиХ.

ЕУ је прошле седмице суспендовала 4,5 милиона евра за пројекте помоћи туризму и увођењу система управљања квалитетом у мала и средња предузећа у БиХ због непостизања договора власти у БиХ о потребним корацима на реализацији пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана