Комисија предлаже цијене нотарских услуга

Марина Чигоја
Комисија предлаже цијене нотарских услуга

БAЊAЛУКA - Влада РС и представници Привредне и Нотарске коморе формираће комисију која би до краја јануара требало да утврди нове, ниже цијене нотарских услуга.

Најављено снижење нотарских услуга за 35 одсто привредници оцјењују као неприхватљиво.

Премијер РС Aлександар Џомбић рекао је послије састанка са привредницима и нотарима који је одржан у четвртак у Привредној комори да ће комисија до краја јануара предложити одређено смањење нотарских услуга или да ће се ићи у измјене законских аката.

- Како сада ствари стоје, вјероватно ћемо усагласити тарифе које би могле да буду прихватљиве и за привреднике и за нотаре - рекао је Џомбић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић рекао је да се привредници не слажу са цијенама нотарских услуга које се односе на привредна друштва.

- Крајем прошле године добили смо нека тумачења закона о привредним друштвима која су сасвим одударала од онога што је био смисао тог закона. Не слажемо се са висином нотарских услуга у вези са привредним друштвима и овај приједлог који се односи на умањење тарифе за 35 одсто за нас је апсолутно неприхватљив. Aко умањујете цијену вођења записника на скупштини акционара од двије или три хиљаде марака за 35 одсто, опет добијете енормно високу тарифу за некога ко је само водио записник - рекао је Ђурић.

Он је нагласио да су привредници заинтересовани да се дође до рјешења и да ће настојати да комисија до краја јануара постигне договор.

- Aко комисија не успије да дође до конкретних рјешења инсистираћемо да се нотари искључе из свих активности које се вежу за привредна кретања и да се вратимо старој пракси односно судовима - рекао је Ђурић.

Растерећење

Ђурић је истакао да је на састанку разговарано и о условима у којима се привреда РС налази и начинима како да се дође до што повољнијег пословног амбијента.

- Сасвим је сигурно да ће услови привређивања бити тешки и у 2012. Због тога је потребно да радимо на што већем растерећењу у оном дијелу који се односи на фискална оптерећења, разне намете и друго. Потребно је редуковати и број агенција с обзиром на то да се за неке не зна ни за шта служе, осим да неко ко ради у њима добија плате - нагласио је Ђурић и поновио да ће привредници и у овој години инсистирати на доношењу новог закона о раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана