Комерцијалне банке да дају више кредита

Тања Милаковић
Комерцијалне банке да дају више кредита

СAРAЈЕВО - Комерцијалне банке у БиХ требало би снажније да кредитирају привреду и становништво, с обзиром на чињеницу да су изузетно ликвидне и да држе знатно више средстава изнад обавезне резерве која би могла бити стављена у функцију кредитирања.

Казао је то јуче гувернер Централне банке БиХ (ЦББиХ) Кемал Козарић на састанку са директорима комерцијалних банака у БиХ, Удружења банака БиХ, те представницима банкарских и финансијских институција о актуелним темама у банкарској индустрији, саопштено је из ЦББиХ.

- Представници комерцијалних банака, у сарадњи са ентитетским министарствима финансија и агенцијама за банкарство, покренуће активности на изради подзаконских аката за примјену државног Закона о заштити потрошача како би била омогућена његова примјена - наводи се у саопштењу.

Учесници су поздравили недавну одлуку агенција за банкарство о релаксацији прописа када је у питању одобрење кредита грађанима, те предложили да се слична одлука донесе и за привредне субјекте с циљем олакшавања њиховог пословања у условима економске кризе.

- Разматрано је и питање опорезивања комерцијалних банака, при чему је истакнута потреба уједначавања прописа из домена пореске регулативе за ентитете и Брчко дистрикт БиХ. Тиме би била побољшана правна сигурност у пословању на цијелом простору БиХ - пише у саопштењу ЦББиХ.

Учесницима састанка обратили су се и шеф Мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) у БиХ Костас Христоу и Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели који су представили предузете активности у вези са стенд-бај аранжманом са ММФ-ом и плановима Свјетске банке за кредитну линију подршке малим и средњим предузећима у БиХ.

Принудна наплата

На састанку у Сарајеву договорено је и унапређење система принудне наплате када је ријеч о извршењима на новац. Одлучено је да буде формирана радна група у чијем саставу би били представници ентитетских министарстава финансија, агенција за банкарство, УББиХ и ЦББиХ који ће креирати и предложити измјене и допуне Закона о платним трансакцијама, Закона о извршном поступку и Закона о мјеници и чеку.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана