Колико вриједи Мадам Тисо?

Aгенције
Колико вриједи Мадам Тисо?

Лондон - Мерлин Ентертејнментс, власник Мадам Тисоа очекује да ће дiонице овог познатог музеја на берзи у Лондону достићи вриједност од чак 3,3 милијарде фунти.

Компанија такође планира да прода 20-30 одсто власништва на лицитацији у Лондону слиједећег мјесеца. Све јаче тржиште капитала је у посљењих 12 мјесеци помогло напредак европских компанија које су годинама биле у сијенци због економске кризе.

Мерлин који располаже приватним капиталом од 99 атракција у 22 државе, каже да че 20-30 одсто компаније бити продато на лицитацији, а да ће се дионице кретати између 280 и 330 пенија свака.

То би ставило компанију на друго мјесто листе за највеће атракције, одмах послије компаније Волт Дизни чија вредност варира између 2,86 и 3,34 милијарде фунти.

У атракције Мерлина не спада само музеј воштаних фигура Мадам Тисо, већ и бројни Леголенд тематски паркови и познато Лондонско око.

Продајом нових дионица, компанија планира да заради 200 милиона фунти како би смањила своје дугове.

Власници Мерлин Ентертејмента, данска инвеститорска компанија Киркби А/С, која контролише Лего групу и приватне секторе Блекстоун групе  и CVC-а, као и директоре и запослене у тим компанијама, такође планира да прода неке од својих дионица. Међутим, планира и да остане већински власник.

Планови за слиједећу годину ове компаније укључују проширење на америчко и кинеско тржисте, укључујући и отварање франшиза мадам Тисоа у Сан Франциску и Пекингу. Такође, Мерлин отвара Леголенд паркове у Дубаију и можда на просторима Јапана и Јужне Кореје.

"Лицитација ће нам бити добра подлога за наш слиједећи корак у развоју", изјавио је извршни директор Мерлина, Ник Варни.

Мерлин је одложио планове за лицитацију 2010. године због неизвјесног тржишта. У замјену је продала 28 одсто учешћа CVC-у, што је процијенило приходе компаније на 2,25 милијарди фунти (2,65 милијарди евра).

Атракције Мерлина је у 2012. години посјетило преко 54 милиона посјетилаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана