Колико су сиромашни Европљани?

Танјуг
Колико су сиромашни Европљани?

У Европској унији прошле године је 122,6 милиона људи било изложено ризику од сиромаштва или од социјалне изолације, показују подаци европске агенције Евростат

Иако је статистика за 2013. нешто боља од оне из 2012, ова констатација остаје и даље алармантна, пише француски лист Фигаро.

У прошлој години, према истраживању Евростата, 122,6 милиона људи нашло се у ризику од сиромаштва или искључености из друштва, што чини 24,5 одсто укупне популације у 28 земаља Европске уније. Ова стопа је у 2012. години била 24,8 одсто.

Земља највише погођена сиромаштвом била је Бугарска, гдје је близу половине укупне популације (48 одсто) живјело у ситуацији материјалне неизвјесности.

У четири друге земље ЕУ, Румунији, Грчкој, Летонији и Мађарској, опасност од сиромаштва погађа скоро трећину укупног броја становника.

Земље које биљеже најниже стопе опасности од материјалне биједе јесу Чешка (14,6 одсто), Холандија (15,9 одсто), Финска (16 одсто) и Шведска (16,4 одсто).

Како наводи лист, Француска је по овом критеријуму доспјела на пету позицију, са 18,1 одсто становништва које живи у ризику од сиромаштва, што је нижа стопа од просјечне за Европску унију.

Уједно је Француска једна од неколико земаља гдје је стопа оваквог ризика опала за посљедњих пет година, са 18,5 одсто у 2008. години. Поред Француске, у овој групи земаља нашла се Чешка, Аустрија, Пољска, Румунија, Словенија и Финска.

Аутори ове студије су се у закључцима ослонили на резултате анкете о приходима домаћинстава и квалитету живота у свакој земљи чланици ЕУ, утврдивши неколико фактора који могу једно домаћинство гурнути у сиромаштво, а то су недовољни приходи, неспособност редовног измиривања рачуна, недостатак квалитетног гријања, тешкоће приступу тржишту рада...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана