Колико 20 евра вриједи у еврозони?

Агенције
Колико 20 евра вриједи у еврозони?

Париз - Евро је валута која уједињује 17 земаља које представљају еврозону, јавиле су агенције.

Међутим, многи би могли да се изненаде огромном разликом цијена унутар еврозоне.

На примјер, уколико сте "луди" за испијањем кафе, можда је боље да планирате годишнји одмор у Португалу него у Грчкој. Да би разлике у цијени биле јасније, ево шта све можете купити за 20 евра у еврозони:

1. Шољица кафе

У Грчкој ћете за 20 евра попити 7 шољица кафе. Свакако није јефтино. Међутим, у Португалу ћете за исти износ моћи да попијете 35 шољица кафе. Ономе ко пије шољицу дневно, то је више од мјесец дана. Дефинитивно јефтиније и исплативије.

2. Јаја

Јаје је свакодневна намирница и чест гост столова у вријеме доручка. Но унутар еврозоне, цијене паковања јаја значајно се разликују па тако у Ирској за 20 евра можете добити 7 паковања јаја, док на Малти можете добити њих 16.

3. Најлонке

Потребан женски одјевни предмет, који је у Белгији поприлично скуп, јер тамо за 20 евра можете добити четири пара најлонки. У Словачкој је ситуација другачија, тамо за истих 20 евра можете добити чак 19 пари најлонки. Готово пар за један евро.

4. Aутобуске карте

Кад се налазите у другој земљи обично је потребно да користите тамошњи јавни превоз. Међутим, у еврозони разлике у том превозу су драстичне. У Холандији ћете за 20 евра моћи да купите 8 аутобуских карата, док ћете у Словачкој за исти износ моћи да купите чак њих 43!

5. Пиво из продавнице

Да не дужимо превише о производу ког је већина пробала, у Италији за 20 евра у продавници можете купити шест литара пива. Гле чуда, ето опет Словачке, у којој за исти износ можете добити чак 20 литара пива!

6. Камамбер сир

Мекани и масни сир са бијелом племенитом плијесни, интензивног укуса... наведени сир је француски гастрономски амблем. За 20 евра У Словенији можете добити 1,6 килограма тог деликатеса, док у Белгији за 20 евра можете купити готово двоструко више - чак 3 килограма.

7. Карте за биоскоп

Колико сте пута били негдје у иностранству и пожељели да погледате неки филм у биоскопу у тој земљи? Није свеједно гдје у еврозони желите да погледате филм, јер разлике су велике. У Ирској за 20 евра можете купити тек двије катре за биоскоп, док у Словачкој можете купити њих 7 или 8.

8. Цигарете

Битан податак за пушаче. Добро је знати гдје су цигарете у еврозони скупе, а гдје јефтине. Ирску у том смислу ваља избјегавати, јер за 20 евра добићете тек 2-3 пакета цигарета, док ћете у Естонији за исти износ моћи да купите 10 пакета цигарета.

9. Дневне новине

На Кипру су новине очигледно врло скупе, јер за 20 евра можете купити тек 11 дневних новина. На Малти је то другачије и тамо можете купити 30 дневних новина за 20 евра. Чисто за поређење, у Великој Британији, која није у еврозони, за 20 евра можете добити чак 27 примјерака дневних новина.

10. Такси превоз

Колико километара вожње таксијем износи 20 евра у еврозони? У Холандији мало, тек 7,2 километра, но у Португалу ћете за исти износ таксијем прећи 23 километра. Три пута јефтиније.

11. Маслиново уље

Готово незаобилазан додатак јелима, поготово салатама. У сусједној Словенији за 20 евра можете добити тек 2 литра маслиновог уља. У Шпанији ћете за исти износ добити 7 литара.

12. Пиво у кафићу

Колико вам пива може купити 20 евра у еврозони? У Словачкој, не баш пуно, јер за 20 евра можете у кафићу попити тек шест чаша пива (о, 35 л), но у Португалу ћете за исти износ имати праву фешту. За 20 евра, 24 чаше пива (0,35 л).

13. Црвено вино у боци

За оне профињенијег укуса није свеједно гдје купујете вино у еврозони. За 20 евра можете купити пет боца у Италији, но у Португалу за исти износ можете купити њих чак 20!

14. Црни чај

За оне који воле да пију чај више него било што друго, битан податак је колико врећица чаја можете добити за 20 евра у еврозони. Разлике нису мале. У Aустрији, на примјер, за 20 евра можете купити 242 врећице чаја, док на Малти можете купити њих чак 704.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана