Колики је био прилив страних инвестиција у првом кварталу

Срна
Колики је био прилив страних инвестиција у првом кварталу

САРАЈЕВО - Директор Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА) Марко Кубатлија изјавио је да је, према прелиминарним подацима Централне банке БиХ, прилив директних страних инвестиција у првом кварталу ове године износио 509,4 милиона КМ и већи је за четири одсто у односу на исти период прошле године, када је износио 489,64 милиона КМ.

-ФИПА биљежи раст страних улагања у посљедње три године, као и у првом кварталу ове године - рекао је Кубатлија у интервјуу за Срну.

Он истиче да је ова институција у првих шест мјесеци потписала Меморандум о сарадњи са Агенцијом за промоцију извоза Мађарске (ХЕПА), којим је дефинисана сарадњу у оквиру "Програма раста страних тржишта" Владе Мађарске, а који пружа подршку активностима мађарских компанија у иностранству.

-„Програм раста страних тржишта“ је нови, а други по реду, програм Владе Мађарске, који је показао велико интересовање мађарских компанија за инвестирање у БиХ и западни Балкан - појашњава Кубатлија.

Према његовим ријечима, договорена је и подршка ХЕПА при представљању инвестицијских потенцијала БиХ у иностранству.

Наводи да Меморандум о сарадњи подразумијева и помоћ босанскохерцеговачким компанијама да уђу на мађарско тржиште, и обратно.

-Обје стране ће подстицати и подржавати активности улагања и промоције пословања као што су пословне конференције, сајмови, промоција инвестиција и друге активности везане за извоз, те ће сарађивати у вези с пројектима у којима је БиХ представљена као инвестициона локација у оквиру Програма подршке расту спољног тржишта који имплементира ХЕПА - каже директор ФИПА.

На основу Меморандума, истиче Кубатлија, ФИПА је потписала писмо подршке за компанију "Лугос реневејблс" за реализацију пројекта соларног парка у Требињу са Електропривредом Републике Српске (ЕРС).

-Овај пројекат подразумијева сарадњу мађарског „Лугос реневејблса“ и ЕРС-а кроз мјешовити холдинг, а нова соларна електрана снаге 73 мегавата гради се у Требињу, у близини границе Црне Горе и Хрватске, што представља другу фазу цјелокупног пројекта - рекао је Кубатлија.

Он је навео да се у првој фази граде трафостанице и далеководи са соларном електраном од 73 мегавата, као и да ће овај комплекс са новом соларном електраном обезбиједити капацитет од 146 мегавата соларне енергије и то ће бити највећа соларна електрана на Балкану.

Кубатлија каже да ће то отворити нова радна мјеста, а што је још важније, имаће велики утицај на економски раст регије и развој заштите околине повећањем удјела зелене енергије у укупној производњи енергије.

Према његовим ријечима, "Лугос реневејблс" прошле године преузео је већинско власништво над соларном електраном Требиње један, након што је Конкуренцијски савјет БиХ дао зелено свјетло за ову аквизицију.

Укупна вриједност пројекта је већа од 50 милиона евра и биће највећа у БиХ.

Кубатлија додаје да је ФИПА потписала и меморандум о разумијевању са Агенцијом за инвестиције Сјеверне Македоније и са Агенцијом за инвестиције и извоз Грчке.

-Заједничким активностима са овим агенцијама, желимо допринијети афирмацији привредних могућности БиХ, као и њеној промоцији у иностранству кроз различите канале комуникације - рекао је Кубатлија.

Истиче да је ФИПА, под покровитељством "Регионал кооперејшн кансела" и у сарадњи са Свјетском банком БиХ, реализовала први дио кампање под називом "Аутрич" у Њемачкој, што подразумијева директне посјете њемачким компанијама којима се нуде могућности за улагање, те пројекти.

-Ово је захтјеван и значајан посао - оцијенио је Кубатлија.

Директор ФИПА указује и на добру сарадњу на одређеним пројектима са УСАИД-ом, Свјетском банком и њемачким ГИЗ-ом, са дијаспором, као и надлежним инститицијама БиХ, ентитета, кантона и општина, а све са циљем привлачења нових инвеститора.

-Ова сарадња даје резултате, те стога треба да је јачамо - сматра Кубатлија.

Говорећи о изазовима који стоје пред ФИПА, он на прво мјесто ставља недостатак новчаних средстава за промоцију могућности улагања у иностранству, као и промоцију Републике Српске и ФБиХ као инвестиционих локација.

-Ми смо ти који требамо да изађемо напоље, да се сусрећемо са инвеститорима, посјећујемо инвестиционе конференције како би достојно представљали оно чиме располажемо у смислу потенцијала. Изазови су и комплексан пословни амбијент којег настојимо унаприједити у сарадњи с осталим надлежним институцијама - наводи директор ФИПА.

Према његовим ријечима, ФИПА ће организовати долазак инвеститора у БиХ и заједно с њима посјетити локације за инвестирање, те повезати инвеститоре с власницима пројеката.

-Настојаћемо да посјетимо одређене инвестиционе конференције и организујемо сусрете са привредним делегацијама из иностранства како бисмо покушали да пронађемо нове инвеститоре за Републику Српску и Ф БиХ -  најавио је Кубатлија.

Такође, закључује он, треба имати на уму да свјетска кретања и изазови, као и изазови на европском тржишту утичу на динамику пословања у БиХ, укључујући и инвестиције, а као примјер за то су епидемија ковида 19, као и сукоб Русије и Украјине, који су значајно утицали и на привреду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана