Колика је директорска плата у Меку?

Aгенције
Колика је директорска плата у Меку?

Агенција Блумберг пише о разлици између плата које примају радници запослени у индустрији фаст-фуд ланаца и директори тих компанија у Америци.

На конкретан примjер наишли су у Мекдоналдсу, у којем њихов саговорник већ 20 година ради за минималну плату.

Тајри Џонсон из Чикага има 44 године и већ 20 година ради у поменутом ланцу.

У свом радном вијеку је радио у чак шест њихових пословница, али никад није напредовао. Штавише, сваки пут кад би био премјештен и плата би му пала на почетнички минималац.

Данас живи у хотелу у којем унајмљује собу, коју мјесечно плаћа 320 долара: соба нема купатило, па мора да га дјели с другим станарима јефтиног хотела.

Џонсон зарађује 8,25 долара на час, али чак и кад ради у два McDonald'сова ресторана, често не може да скупи пуну сатницу од 40 часова рада недељно.

Џонсон би требало да ради милион часова, односно требало би му више од сто година рада, да достигне плату коју је лани добио тадашњи директор “Мека” Џим Скинер - 8,75 милиона долара.

Према подацима Блумберга, разлика у платама драстично се повећала. Прије 20 година, када је Џонсон почео да ради у “Меку”, плата директора је била 230 пута већа од плате радника на минималцу. Данас је директорска плата већа 580 пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана